Шаровић: Производи морају бити евро-калитетни

БиХ приоритетно мора да учини све да испуни безбједносне стандарде и услове које захтијева ЕУ да би могла да извози производе на тржиште Хрватске која сљедеће године приступа ЕУ, изјавио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ. "У овом моменту испуњавамо само услове за извоз рибе и сирове коже. Економски односи са […]

петак, фебруар 24, 2012 / 07:21

БиХ приоритетно мора да учини све да испуни безбједносне стандарде и услове које захтијева ЕУ да би могла да извози производе на тржиште Хрватске која сљедеће године приступа ЕУ, изјавио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

"У овом моменту испуњавамо само услове за извоз рибе и сирове коже. Економски односи са Хрватском тренутно су дефинисани Споразумом ЦЕФТА и улазак Хрватске у ЕУ резултоваће напуштањем овог споразума", рекао је Шаровић "Гласу Српске".

Он је истакао да ће Споразум о стабилизацији и придруживању постати кључни оквир за трговину и економске односе са Хрватском у коју тренутно БиХ извози скоро 40 милиона КМ различите робе, у првом реду млијека и млијечних производа, јаја и перутнине, прерађевина од ове врсте меса и других производа животињског поријекла.

Шаровић је додао да се воде преговори о повећању броја граничних прелаза са Хрватском која је нешто раније са ЕУ усагласила прелазе Градишка и Дољани, што је мало за интересе БиХ.

Према његовим ријечима, преговараће се и о могућности пролаза робе преко луке Плоче јер ће тај мали коридор, уколико буде затворен за робу из БиХ, постати препрека за извоз ван тржишта ЕУ, за сјевер Африке, Блиски исток, у Африку.Оставите одговор