Кина удвостручила увоз руског коксног угља у марту

Кина је у марту више него удвостручила увоз угља за производњу челика из Русије, при чему је добила попуст на цијену јер се многе друге друге земље спремају да забране куповину тог руског енергента због рата у Украјини.

понедељак, мај 2, 2022 / 21:26

Кинески увоз коксног угља из Русије скочио је на 1,4 милиона тона у марту са 550.000 тона у истом мјесецу прошле године и у односу на 1,1 милион тона у фебруару, показују подаци кинеске царине, преноси "Блумберг”.

Увоз термалног угља, који се користи за производњу електричне енергије, смањен је пошто је због благих временских прилика опала потражња и јер је Кина повећала домаћу производњу.

Кина је добила велике попусте за куповину руског угља, будући да су други купци – попут Јапана и Европске уније – најавили забрану увоза тог горива. Мада су цијене руског угља умјерено порасле прошле године, оне су и даље знатно ниже од цијена других добављача, попут Индонезије и Монголије.

Највећа азијска економија сигнализирала је да је заинтересована за куповину више руске енергије упркос финансијским блокадама које су увеле стране међународне банке и транспортним проблемима бродовласника након руског напада на Украјину.

Остали царински подаци, објављени данас, показују да је укупан кинески увоз угља из Русије на годишњем нивоу пао за 30 посто, на 3,1 милион тона у марту, а увоз руског течног природног гаса је порастао прошлог мјесеца за 0,5 процената на 321.000 тона међугодишње.

"Блумберг” наводи да подаци о кинеском увозу гаса из Русије, који се транспортује гасоводом, нису објављени у посљедња три мјесеца.Оставите одговор