Израел у своје девизне резерве убацује јуан

Израел, чије су девизне резерве до сада традиционално биле састављене од долара, евра и британске фунте, ће исте допунити са 4 нове валуте, укључујући и кинески јуан, извијестио је недавно Блумберг.

понедељак, мај 2, 2022 / 21:04

Централна банка Израела ће такође смањити залихе долара и евра у покушају да диверзификује своје девизне резерве, стоји у саопштењу. Њихове резерве су прошле године премашиле вриједност од 200 милијарди долара по први пут икада, и од ове године ће у њих бити укључени канадске и аустралијске доларе, јапански јен и кинески јуан, преноси Јерусалим пост.

Ова промјена је посљедица промјене у цјелокупним израелским "инвестиционим смерницама и филозофији", рекао је замјеник гувернера Банке Израела Ендрју Абир, додајући да је раст израелских девизних резерви приморао централну банку да размотри "потребу да заради принос на резерве који ће покрити трошкове обавеза". Иако је централна банка до прије пар година држала 67,4 одсто девизних резерви у долару, 30,1 одсто у еврима и 2,5 одсто у фунтама, они сада планирају да повећају удио фунте и јена на 5 одсто, удио јуана на 2 одсто, а удјеле канадског и аустралијског долара на око 3,5 одсто.

За ове валуте ће направити мјеста тако што ће смањити резерве у доларима, са 66,5 одсто колико су биле прошле године на 61 одсто, и смањити резерве у еврима са 30,8 одсто на 20 одсто.

Де-доларизација

Кина се већ неко вријеме залаже за већу улогу у сфери девизног курса за своју валуту, али се сусрела само са ограниченим успјехом. Подаци Међународног монетарног фонда показују да је удео јуана у глобалним резервама порастао на рекордних 2,79 одсто до краја 2021. године.

Међутим, напори да се прошире залихе јуана наишли су на критике због строге регулативе кинеске владе, ограничења у размјени и оптужби за девалвацију валуте.

Усред низа санкција које су постављене Русији, бројне земље су се умориле од ризика повезаних са глобалном економијом заснованом на америчким доларима у ономе што се назива потенцијалном "де-доларизацијом" чиме се утире пут да јуан расте у међународном значају.

Алокација долара је пала испод 59 одсто у четвртом кварталу 2021. године – прије него што су западне санкције Русији изазвале сумњу у поузданост приступа доларима. Почетком 2020. године долар је имао удио од 62 одсто, а 2015. године удио од 65 одсто. Поред тога, стопа овог пада је недавно порасла, преноси Бизнис Инсајдер.

– Удио резерви које се активно издвајају у средства деноминована у доларима опао је за око 5 одсто од 2018. године, а темпо се убрзао у последњих пар квартала, написали су аналитичари ЈПМоргана предвођени Мајклом Хансоном у биљешци коју су објавили.Оставите одговор