Кесић: Локални избори показали да су СНСД и СДС упућени на сарадњу

Политички аналитичар Обрад Кесић изјавио је Срни да су локални избори показали да у Републици Српској сада постоји конкуренција између двије најјаче странке – СНСД-а и СДС-а, што у суштини упућује ове двије странке на сарадњу ради стварања политичке стабилности, јер већ имају корисну сарадњу на нивоу БиХ. Кесић је истакао да чињеница да су […]

уторак, октобар 9, 2012 / 07:49

Политички аналитичар Обрад Кесић изјавио је Срни да су локални избори показали да у Републици Српској сада постоји конкуренција између двије најјаче странке – СНСД-а и СДС-а, што у суштини упућује ове двије странке на сарадњу ради стварања политичке стабилности, јер већ имају корисну сарадњу на нивоу БиХ.

Кесић је истакао да чињеница да су грађани у Републици Српској различито гласали за градоначелнике и за одборнике у локалним скупштинама, указује да је партијски систем сада на правом испиту.

"Да ли ће моћи те две странке, које су стекле некакво међусобно поверење на нивоу БиХ, да указано поверење пренесу и на локални ниво?“, упитао је Кесић.

Он је истакао да би сарадња СНСД-а и СДС-а представљала неку врсту политичке стабилности за Републику Српску, а истовремено би била и врло важан корак у изградњи још већег повјерења између двије странке, те ка стварању могуће коалиције и на нивоу Републике Српске.

Кесић је рекао да су грађани незадовољни и да су искористили локалне изборе да то и покажу, што је у складу са трендовима, не само сусједних земаља, него и уопште у свијету.

Он је подсјетио да је и предсједник СНСД-а Милорад Додик протумачио да су резултати локалних избора у Републици Српској уствари порука грађана послата њему и СНСД-у, и додао да је Додик схватио и примио ту поруку.

"Генерално гледајући, постоји доста разлога за задовољство у СДС-у, јер им је ојачала позиција, не само што се тиче локалних власти, него и могућности да то претворе у много већу улогу на нивоу Републике Српске", рекао је Кесић.

Кесић је оцијенио да су грађани још једном показали да национално оријентисане странке имају њихово највеће повјерење и подршку.

Он је истакао да побједа СДА у Федерацији БиХ /ФБиХ/ показује да су Бошњаци, ипак, изабрали ту странку да заступа њихове националне интересе у много већој мјери него што су то чинили током претходних локалних и општих избора, чиме показују неповјерење према СДП-у БиХ, странци која је побиједила на претходним изборима.

„То је врло битно за будућност те странке /СДА/, која је била на удару бивших партнера на нивоу БиХ, то јест СДП-а БиХ. Да су доживели изборни пораз, онда би се могло говорити о јасном мандату који би имао Златко Лагумџија и његов СДП БиХ да консолидује позицију власти у ФБиХ и на нивоу БиХ. Овако можемо да кажемо да локални избори у ФБиХ `гарантују` да ће да се продуби тај сукоб између ове две странке“, навео је Кесић.

Он је истакао да се због побједе СДА сада може очекивати да се Златко Лагумџија нађе под већим ударом и да се нађе у позицији да мора, ипак, да сачува не само своје мјесто министра спољних послова БиХ, него и садашњу коалицију са странкама са којима је у власти.

"Не можемо рећи да су резултати неочекивани, али има и ствари које јесу неочекиване, а то је да је СДС повратио позицију водеће странке на локалном нивоу у Републици Српској, а исто тако и СДА на нивоу БиХ", истакао је Кесић.

Он је рекао да се на основу постигнутих резултата локалних избора отвара и могућност да се реконструише власт у Републици Српској, а исто тако даје и неку врсту подршке садашњој коалицији између СНСД-а и СДС-а.

"У односу на садашњу кризу између СДА и СДП БиХ, позиција Републике Српске остаје стабилна и мислим да је ојачала преко локалних избора, док је позиција СДП БиХ нагло ослабила", закључио је Кесић.0 КОМЕНТАРА

  1. Ako je sds-u stalo do svoga naroda, al i do dobra samom sebi, treba da se otkuci od razbojnika i crnog zla, najvecega koje nas je snaslo u istoriji nasoj. Nekada firci nije mogao ni da otvori usta a da ne pljuje sds. Cinkario ga je i spiskove pravio koje je nosio strancima. Jednom sam brojao da je u jednoj emisiji oko 50 puta u najgorem kontekstu spomenuo sds.
    A, ti obrade kesicu, kakvog li ti prezimena ! Punis svoju kesu parama koje je firci oteo od nas i tebi daje da lobiras za njega. Sram da te bude , zar ti je malo pa uzimas od sirotinje i bijede srpske , a takvima nas napravio oberfirer za kojega radis!

Оставите одговор