Кастро: Тврдње САД су глупе, личе на шпијунски стрип

ХАВАНА – Бивши кубански лидер Фидел Кастро оцијенио је да су тврдње да је један амерички брачни пар 30 година шпијунирао за Кубу "глупе". Цијели случај описао је као "шпијунски стрип", алудирајући вјероватно на, у САД популарни хладноратовски цртани филм o шпијунском пару, "Наташа и Борис". Кастро није ни демантовао ни потврдио оптужбе да су […]

недеља, јун 7, 2009 / 15:11

ХАВАНА – Бивши кубански лидер Фидел Кастро оцијенио је да су тврдње да је један амерички брачни пар 30 година шпијунирао за Кубу "глупе". Цијели случај описао је као "шпијунски стрип", алудирајући вјероватно на, у САД популарни хладноратовски цртани филм o шпијунском пару, "Наташа и Борис".

Кастро није ни демантовао ни потврдио оптужбе да су службеник Стејт дипартмента Волтер Кендал Мајерс (72) и његва супруга Гвендолин Мајерс (71) близу 30 година слали повјерљиве информације Хавани, до којих су долазили јер су имали приступ као службеници.

У колумни на веб сајту на коме Кастро пише о Куби и свјетским питањима, бивши лидер није могао да се сјети да се срео са овим паром 1995. године, као што тврди Стејт дипартмент.

"У то вријеме ја сам сусретао са хиљада људи из САД из различитих разлога, и појединци и групе, тако да заиста не могу да се сјетим то двоје људи", пише Кастро.

"Зар вам се овај кубански шпијунски стрип не чини заиста глуп", пита се Кастро.

Стејт дипартмент тврди да је Кендал Мајерс добио "много медаља" од кубанске владе због шпијунирања, што Кастро одбацује тврдећи да Мајерс није оптужен да је добио новац или друге бенефиције од Кубе.

"Могу да гарантује да никад никога нисмо мучили да би дошли до неких информација нити смо некога платили за то", каже Кастро.

Он је додао да су они који су на било који начин помогли Куби да се заштити од терористичких планова или атентата различитих америчких администрација они су урадили на своју инцијативу и савјест и „они заслужују све почасти овог свијета".

Брачни пар појавио се на суду у петак у Вашингтону гдје су се изјаснили да нису криви и да нису преносили тајне информације Хавани

Према подацима Стејт дипартмента Мајерс, бивши европски аналитичар и његова супруга, запосленик у банци, пристали су 1979. године да сарађују са Кубом.

Савезне власти оцијениле су да је њихово шпијунирање за Хавану „веома озбиљно".
Стејт дипартмент тврди да је пар интензивно путовао по Мексику, Карибима, централној и јужној Америци и у Њујорк гдје су се састајали са кубанским агентима.

Мајерс се чак сам рекао једном ФБИ агенту на тајном задатку да је био тако успјешан да му је кубанска влада дала више медаља а да је његова супруга имала приватан сусрет са Кастром 1995. године.

Пар је пристао овог априла да прослиједи Куби информације о Самиту Америка у Тринидаду и Тобаго, тврди Стејт дипартмент.

Исти извор тврди да су они ухапшени након три године истраге.

Државни секретар Хилари Клинтон наредила „свеобухватну процјену штете" како би се утврдило које информације је Куба добила.

Гвендолин Мајерс рекла је тајним агентима да је њен омиљени начин прослијеђивања информација била замијена колица у продавници јер је то било најлакше.

Она је рекла да никад није користила свој компјутер да пошаље поруке и да су она и муж иши у интернет кафе да то ураде.Оставите одговор