Перу се обрачунава са домороцима у Амазонасу

ЛИМА – Перуанска војска поставила је контролне пунктове и увела полицијски час у држави Амазонас, након сукоба полиције и домородачког становништва, који су протествовали због нових закона којима се омогућава бржа експлоатација енергетских ресурса, нафте и гаса у региону. Најмање 22 полицајца су погинула као и осам демонстраната, рекли су званичници. Демонстранти, перуански старосједеоци кажу […]

недеља, 7 јуна, 2009 / 12:15

ЛИМА – Перуанска војска поставила је контролне пунктове и увела полицијски час у држави Амазонас, након сукоба полиције и домородачког становништва, који су протествовали због нових закона којима се омогућава бржа експлоатација енергетских ресурса, нафте и гаса у региону.

Најмање 22 полицајца су погинула као и осам демонстраната, рекли су званичници. Демонстранти, перуански старосједеоци кажу да је војска убила 30 људи.

Проблеми су почели у петак у близини Багуе када су демонстранти љути због планова отварања нафтне бушотине на њиховој земљи блокирали локалне путеве и узели 38 полицајаца као таоце, од којих је најмање девет погинуло.

Ово је најгоре насиље у Перуу од краја побуне групе Сјајни пут деведесетиг година прошлог вијека и највећи изазов за предсједника Алана Гарсију од када је ступио на дужност 2006. године.

Полицијски час, који траје од 15.00 до 06.00 часова, одмах је ступио на снагу након што су власти саопштиле да су ухапшене 72 особе.

Перуански предсједник Алан Гарсија рекао је да земљу погађа "агресија против демократије", и најавио "чврсте мјере као одговор".

"Због неодговорне агресије демонстраната полицајци су убијени на дивљачки и варварски начин", рекао је Гарсија.

Убице су примјениле "идентичне методе које користе герилци Сјајног пута", рекао је Гарсија, додајући да "су скромним полицајцима који су се предавали ненаоружани" демонстранти пресјекли вратове и убијали их копљима.

Демонстранти су најавили да ће наставити да врше притисак.

Када је војска ушла у области хиљаде старосједилаца са дрвеним копљима рекли су да ће блокирати путеве уколико влада не обустави акцију.

"Боримо се јер страхујемо за своју земљу коју ће нам одузети", каже Денис Тангоа, један од демонстраната.

Старосједилачка племена покушавају да натјерају Конгрес да пониште законе којима се охрабрују рударска и нафтна ископавања у амазонској џунгли.

"Нећемо одустати док не укину те законе који нама наносе штету", рекао је агенцији Ројтерс Луис Уанси, племенски лидер.

Критирачи кажу да је Гарсија направио велику грешку када није узео у обзир противљење старосједилачких група експлоатацији региона која је њихова постојбина.Оставите одговор