Камерон се извинио породицама погинулих навијача Ливерпула из 1989.

Фудбалски савез Енглеске (ФА) извинио се граду Ливерпулу и породицама 96 навијача који су настрадали у трагедији која се 15. априла 1989. године догодила на стадиона Хилсборо на утакмици полуфинала ФА купа између Ливерпула и Нотингем Фореста. Породице настрадалих навијача јуче су добиле на увид више хиљада тајних докумената који су до сада били недостуопни, […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 21:49

Фудбалски савез Енглеске (ФА) извинио се граду Ливерпулу и породицама 96 навијача који су настрадали у трагедији која се 15. априла 1989. године догодила на стадиона Хилсборо на утакмици полуфинала ФА купа између Ливерпула и Нотингем Фореста.

Породице настрадалих навијача јуче су добиле на увид више хиљада тајних докумената који су до сада били недостуопни, а у којима се види да је главни узрок највеће трагедије у историји енглеског фудбала лоша полицијска контрола уласка навијача на трибине.„Дубоко жалимо због ове трагедије, која није смјела да се догоди. Породице у последње 23 године трпе велику бол, а ФА је научио лекцију и од тада се у фудбалу много тога промјенило”, изјавио је предсједник ФА Дејвид Бернштајн.

У тајним документима који су сада доступни јавности између осталог може да се види како је полиција покушала сву кривицу да пребаци на настрадале навијаче, да су поједини полицајци мењали исказе и да се без основа причало о томе како су настрадали били под утицајем алкохола и имали криминалну прошлост.

У извештају лорда Тејлора из 1990. године наводи се да је главни узрок трагедије лоша полицијска контрола уласка навијача на трибину. Ипак, тада је одлучено да нема довољно доказа за покретање истраге против надлежних из полиције.

Породице настрадалих наредних дана ће у договору са адвокатима одлучити о следећим корацима.

Њима се у име Владе Велике Британије извинио и премијер Дејвид Камерон.Оставите одговор