Индијски богаташ поклања 90 одсто зараде сиротињи

Маноџ Багва (58), најбогатији Индијац у САД, свјетској јавности је био непознат до прије мјесец дана, када се нашао у центру пажње захваљујући својој најави да ће 90 одсто прихода поклонити у добротворне сврхе. – На Западу сам зарадио пуно новца, а не вјерујем баш много у личну потрошњу – изјавио је Баргава у интервјуу […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 18:47

Маноџ Багва (58), најбогатији Индијац у САД, свјетској јавности је био непознат до прије мјесец дана, када се нашао у центру пажње захваљујући својој најави да ће 90 одсто прихода поклонити у добротворне сврхе.

– На Западу сам зарадио пуно новца, а не вјерујем баш много у личну потрошњу – изјавио је Баргава у интервјуу за “Економик тајмс”.

Стога је основао фондацију, непрофитну организацију са сједиштем у Индији, која се бави добротоворним радом. Ова фондација је обезбиједила финансијску подршку за више од 400 хуманитарних пројеката, попут бесплатног лијечења сиромашних пацијената од рака у Меморијалној болници "Нехру" у Камали. Током протеклих десет година на овакве пројекте је потрошила десетине милиона долара.

На питање који је највећи изазов са којим се суочава, Баргава је изјавио да највећи изазов “увијек представљају владе – труде се да зауставе све што је добро".

– Покушавам да их се клоним колико год могу, јер знам да ако постоји неко ко може да уништи нешто добро, то је влада! – каже Баргава.

“Скромност” је ријеч која најбоље описује Баргаву и његов штедљиви животни стил којим се поноси: задовољан је својим старим мобилним телефоном на расклапање, јефтиним канцеларијским намјештајем, двоспратном кућом и једноставном одећом.

Дванаест година свог живота Баргава је провео по индијским манастирима, учећи како да умири свој ум, а и данас свакодневно проводи најмање сат дневно у контемплативној медитацији.

Тврди да не вјерује у формално образовање и да је “образован само у најопштијем смислу”, будући да је својевремено прекинуо студије на Универзитету Принстон, мада је био велики математички таленат. Увијек се држао максиме Марка Твена: “Не допуштам да ме школа спречава у образовању”.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор