Марко Шикуљак

Како су Срби постали овце које није мрчио Томпсон

Mарко Перковић Томпсон и на вечерашњој прослави Олује започео је наступ поздравом "За дом спремни" уз одобравање публике.

четвртак, август 10, 2017 / 10:50

То дође као најкраћи приказ како су српски медији извјештавали о прослави Олује. Харанга против Томпсона је била таква и толика да се чинило да само он смета. Да Хрватска обиљежи свој конститутивни мит уз неку оперу или концерт филахрмоније, све би било у реду.

Мислите да је ова тврдња претјерана? Е, ове године се испоставило да није. На званичној прослави Олује у Книну пјевало је Прљаво казалиште, и о томе нико није потрошио ни ријеч у српским медијима. Сви су се преселили у Слуњ, да би опет констатовали како је Томпсон поздравио публику са "За дом спремни", а да је публика била у усташком знаковљу.

Ко је тај Марко Перковић Томпсон и како је постао већи од читаве Хрватске? Пјевач који је снимио два ратна албума, али за разлику од 99% пјевача који су своји пет минута на свим странама искористили да би избјегли војну обавезу, Томпсон не само да се борио, него и преживио мир – и у њему је популаран пјевач. Албуми су му тиражни и са пјесмама о породици, Богу, родном крају, домовини, народу који не цијени ратнике који су створили државу.

Ово ваља напоменути, јер је могуће да уз силно спиновање у медијима, већина Срба мисли да он на концертима пјева усташке пјесме о клању Срба. Сталан репертоар су тек ратне Бојна Чавоглаве и Книнска краљица (са стихом Због Анице и бокала вина, запалићу Крајину до Книна), а у осталим пјесмама "најусташкији" стих је "Лоша била  четреспета, расула нас преко свијета".

Кад протресемо све остало, Перковић није ништа ни бољи ни гори од Оливера Драгојевића и остале клапе која тврди да неће пјевати у Беораду, од Џибонија који је изјавио да је једини политичар коме би пјевао на митингу Стјепан Радић, од Давора Гопца и његовог Психомодопопа који је деведесетих по првим цртама бојишнице прашио хит: "Хрватска мора побиједити", и тако даље. О црвеним србомрсцима попут, свуда радо виђених Дежуловића и припадајућих Фераловаца, који изједначавају Републику Српску и НДХ, да и не говоримо. Ниједан неоусташа у мржњи и лицемјерју није био толико креативан као они.

Досадашње писање није у сврху амнестије Томпсона и припреме за његов концерт у Београду. За разлику од Мерлина, он неће доћи. Питање је оно са почетка: Како то да је Марко Перковић Томпсон једина ствар из Хрватске коју Срби смију да мрзе? Једина могућност нетрпељивости према нечему из Хрватске, која је иста и на РТРС, и на Пинку, и на Б92?

Србима не смета ни економски колонизатор Ивица Тодорић, не сметају им хрватски производи који уништавају српска радна мјеста, не смета им што производе из Србије купују преко увозника из Широког Бријега, не сметају им медији који воде најстрашнију кампању против љетовања у Грчкој у корист Хрватске, не сметају им хрватски агенти који су избушили српску службу, најпослије не сметају им ни новоусташки синхронизоване рекламе за хрватске производе које без икаквих измјена емитује РТРС… Ништа.

Крив је Томпсон.

Ствар је отишла толико далеко да је један београдски таблоид на насловници објавио причу "извора чије је име познато редакцији" по коме је као младић ухваћен у полном општењу са овцом. Ово ретроактивно будаласање надмашило је чак и диверзију оног другог таблоида, који је од слика из порно филма исконструисао причу о секс афери хрватске предсједнице и НАТО официра. Након овога је јасно да је бављење Томпсоном у ресору "службе", исти они који су увијек ту да преко медија пласирају нешто што нам у датом тренутку не помаже да саледамо суштину.

Да ли је Томпсон једини проблем, и је ли прослава Олује без њега прихватљива ствар? Ако нова Хрватска, која је напрасно постала амерички играч на Балкану, скрајне Томпсона, хоћемо ли следећег августа четвртог, уз честитку комшијама, заједно да се провеселимо на концерту неког Ваљка, Казалишта, или неког трећег?

Ништа мање скарадна ствар од љетовања у Хрватској, ако ме питате.14 КОМЕНТАРА

 1. Друже лова и економски профит је идеологија већине владајућих Срба. Ови много бројнији поштени, смирени и здраворазумни Срби не могу бити владајући и то је суштина. Када би дошао здраворазуман Србин којим чудом на неку озбиљну политичку функцију био би угашен као свијећа од својих Срба хијена. Дакле потребно је да дође здраворазумна група Срба који би водили једну Владу (читај немогуће), који би отјерали хрватске производе културним начином да их продају ненама и ерама у Херцеговини, евентуално Црној Гори, пошто се ложе на њих. друго да створимо ланац тржних центара које су направиле Србија И Српска, а не Конзум, Меркатор, Бинго и остала усташко балијска предузећа. Онда има наде можда овако смо доказали по који пут да смо тешки мазохисти, у рату на кољу комшије, а онда нам те исте комшије кољачи продају8 своју робу и истовремено пљују по нама. шта је по сриједи ? Оно са почетка текста.

 2. А због чега би Вам неко рекао да сте примитивац? Због тога што говорите истину као и аутор текста? Крајем осамдесетих је лов на СРБЕ и убијање по градовима „лијепе њине“ кренуло уз „Prljavce“ а не уз „Thompsona“. Једва преживјели сам свједок тих догађања. Јако добро познам њихов начин размишљања и тврдим да је пок. Милован Илић Мини-Макс изрекао потпуну истину о њима : „Ја устадох , кад’ оно сви усташе!“. Оливер и слични , сви они који глуме „finoću“ су много опаснији.

  1. Па није први. Први би били Ви „partizan – Šime Pivac“. Малчице сте се , народски речено и да простите на изразу , зајебали. Треба само пажљиво читати написано да би се видјело да се не ради о истој личности. Можда би требали и консултовати Ваше „друго ја“ Шиму Пивца који би Вам потврдио да гријешите јер како он каже : „постоји разлика у стилу писања“?

  2. “Треба само пажљиво читати написано да би се видјело да се не ради о истој личности.“

   Ајде ти нама разјасни шта си хтио рећи овом реченицом.
   Само је пажљиво прочитај!

  1. Као што рекох , не пада ми на памет да Вама Шими Пивцу било шта објашњавам. Сваком изреченом увредом , сваком капи пјене што Вам се појави , у обраћању другоме , Ви кажете све о себи и свом васпитању. И човјек , на основу Ваше бахатости , може доћи само до једног закључка или сте партизан или „UDBA“-шки питомац? Можда сте и „кумровеЋки малишан“ као „баја“?. Али то му све дође на исто „друже“ Шиме.

  2. “Као што рекох , не пада ми на памет да Вама Шими Пивцу било шта објашњавам. Сваком изреченом увредом , сваком капи пјене што Вам се појави , у обраћању другоме , Ви кажете све о себи и свом васпитању.“

   Па јебем ти нену у пркно, ко је први почео са прозивкама?

   Ја 15 дана не објавим ни коментар, а фукара није способна да напише ни просту реченицу, а да мене не помене!

Оставите одговор