Како су гинули хероји Новорусије: Од Беднова до Захарченка

Предсједник Доњецке народне републике Александар Захарченко највеће је име које је убијено у Новорусији, али није једино. Читав низ ратних команданата страдао је под неразјашњеним околностима.

петак, август 31, 2018 / 22:55

Иако је за сва убиства оптужена украјинска страна, за многа од њих више је него сумњиво то објашњење. У питању су локалне вође одреда који су се спонтано окупљали на почетку рата, често неуклопљени у војни систем новоформиране државе и препуни критике за локалне власти.

Првог јануара 2015. године погинуо је Александар Беднов, звани Бетмен, министар одбране Луганске народне републике. Колона возила његовог одреда за брза дејства "Бетмен" поклопљена је ватром, а Беднов је страдао са пет сабораца.

СЕЛЕБРИТИЈИ РАТА У УКРАЈИНИ

Истог мјесеца, 23.1. страдао је Јевгениј Ишченко, вођа донских козака из Первомајска. На његов аутомобил је пуцано на путу за Первомајск, ка којем је возио хуманитарну помоћ из Русије. За то је оптужена украјинска страна. Ишченко је био један од критичара Игора Плотницког, предсједника ЛНР.

Након првог неуспјешног атентата, 23. маја 2015. убијен је Алексеј Мозговој, командант бригаде "Призрак" која је дјеловала у оквиру армије ЛНР. Убиство које је приписано украјинској армији, његови саборци су назвали циничним. Џип у коме је са њим страдало троје цивила изрешетан је на мјесту гдје је раније покушан атентат, у коме је Мозговој рањен.

Крајем 2015. године, 12. децембра, убијен је Павел Дрјомов. Био је вођа козачког батаљона, који није био интегрисан у војне снаге ЛНР, а он сам је био често у сукобу са Игором Плотницким, првим човјеком ЛНР, којег је оптуживао за шверц. Убијен је док је полазио на властито вјенчање, бомбом у аутомобилу.

У Доњецку је 9. јануара 2016. убијен пуковник Јевгениј Кононов звани "Кот". Према званичној верзији њега је ликвидирао украјински снајпериста убачен на територију ДНР. Кононов је један од хероја одбане Новорусије. Командовао је операцијама за уништење тзв. Дебаљцевског котла. Био је учесник свих важних битака у ДНР, учествовао у одбрани Шахтерска и Саур Могиле.

19. септембра 2016. у подмосковском ресторану "Ветерок" убијен је вођа харковске јединице "Оплот" Јевгениј Жилин. Руске власти као убицу су означиле Украјинца Дидаковског, који је побјегао, и за њим је расписана међународна потјерница.

24 септембра 2016 бивши премијер "ЛНР" Генадиј Ципкалов пронађен је објешен у ћелији у Луганску, гдје је затворен под оптужбом за припрему државног удара. Сматра се да је самоубиство инсценирано.

Зак Новак, амерички четник у Новорусији: Вучића сам учио енглески на Палама

Командант новоруског батаљона Спарта, Арсен Павлов познатији као Моторола, убијен је у експлозији бомбе у Доњецку 17. октобра 2016.  Експлозивна направа је била постављена у лифт зграде у којој је живио. За то су оптужени украјински терористи, али по неозбиљности истраге, многи сматрају да је у питању локални обрачун.

Моторола је једна од икона борбе на истоку Украјине, који се прославио у борбама на доњецком аеродрому и другим жестоким ратиштима. На самом почетку придружио се одреду који је предводио Игор Стрелков, и која је започела отпор кијевској хунти у граду Славјанску. Потом је водио батаљон Спарта, познат по великом јунаштву, али и погибијама, будући да су често безглаво улијетали у борбе.

Слика Мотороле који се током опоравка од рањавања оженио у Доњецку обишла је свијет 2014.

27. децембра 2016 године у неразјашњеним околностима страдао је министар пољопривреде ЛНР Сергеј Литвин, којег су сматрали блиским пријатељем Ципкалова.

27. јануара 2017. умро је први народни гувернер ЛНР Валериј Болотов у својој кући у Подмосковљу. Узрок смрти је срчани удар, а његова жена је тврдила да су га раније отровали у једном кафићу.

4. фебруара 2017. у Луганску гине први човјек народне милиције ЛНР Олег Анашченко. У ЛНР су експлозију његовог аутомобила традиционо прогласили дјелом украјинских специјалних служби. Према неким наводима, никакве рације ни покушаја да се блокирају излази ка Украјини, да би се ухватиле убице, није било.

Командир јединице "Сомали" Михаил Толстих, познатији као Гиви, убијен је 8. фебруара 2017. Експлозија се десила у кући у којој је живио Гиви, а све је проглашено наставком терористичког рата које воде украјинске снаге.

Гиви је био пријатељ са Моторолом, познат као неустрашив човјек. Широм свијета је постао познат захваљујући снимцима на којима се не миче док око њега падају гранате или малтретира украјинске заробљенике. Као и Моторола одликован је титулом хероја Новорусије, а нашли су се и на поштанским маркама.2 КОМЕНТАРА

  1. Pa valjda je jasno da nisu sve ove ljude ubili Ukrajinci… Ima tu raznih tumacenja. Plotnjicki je redom ubijao neposlusne kozacke komandante, a na kraju je i sam najuren iz LNR. DNR je bio mirniji, organizovaniji, i moguce je da su Givi ili Motorola ubijeni od ukrajinske pete kolone. No znajuci Nas Srbe iz ovog rata (a bogami i iz onog 45e), a i Ruse, siguran sam da su razlozi unutrasnje prirode, odnosno za saku dolara. Nikad od Rusa ozbiljne nacije, a ni od nas..nazalost

Оставите одговор