Како је Осама бин Ладен добио БиХ пасош?

Питање како је најтраженији терориста у свијету Осама Бин Ладен 1993. године добио пасош БиХ у Бечу ни данас није разјашњено, али је познато да су о томе уништени трагови, пишу "Независне новине". "Независне" наводе да су сарајевски "Дани" 1999. године објавили како су се у хитној и тајној операцији, коју је координисао Хусеин Живаљ, […]

среда, мај 4, 2011 / 07:33

Питање како је најтраженији терориста у свијету Осама Бин Ладен 1993. године добио пасош БиХ у Бечу ни данас није разјашњено, али је познато да су о томе уништени трагови, пишу "Независне новине".

"Независне" наводе да су сарајевски "Дани" 1999. године објавили како су се у хитној и тајној операцији, коју је координисао Хусеин Живаљ, настојали избрисати сви трагови који упућују на оне који су Бин Ладену дали пасош БиХ. Живаљ је био амбасадор БиХ у Бечу, амбасадро БиХ при УН, те замјеник министра иностраних послова БиХ.

Хрватски истраживачки новинар Домагој Маргетић писао је на свом сајту "Нецензурирано" о групи бошњачких екстремиста, међу којима су били Ирфан Љеваковић, Алија Изетбеговић, Хасан Ченгић, Хусеин Живаљ и Фарис Нанић, који су имали добро успостављене односе и сарадњу са исламистичком међународном организацијом ТВРА.

"Управо је та група посредовала и код издавања пасоша БиХ Осами бин Ладену 1993. године у амбасади БиХ у Бечу. На његовом рјешењу о примању у БиХ држављанство лично је потписан Хасан Ченгић", тврди Маргетић, преносе "Независне".

Америчка новинска агенција Асошиејтид прес објавила је прије неколико година да су хрватски и амерички тајни агенти упозорили да су исламски екстремисти повезани с Ал Каидом премрежили Балкан још почетком деведесетих.

Хрватска се са тероризмом сусрела у октобру 1995. године када је пред сједиштем полиције у Ријеци експлодирао аутомобил са 70 килограма експлозива. Тада је погинуо атентатор – 35-годишњак из Кувајта. Бомба је експлодирала у знак одмазде јер је Хрватска ухапсила Абу Талала, односно Талата Фуада Касема, једног од оснивача Џама Исламије, египатске екстремистичке групе.

Египћанин Абу Талал који је уживао азил у Данској и имао документе на име Ибрахим Јацоб Езат, у Хрватску је стигао 12. септембра 1995. на путу у БиХ, наводе "Независне новине".

Осама бин Ладен боравио је осамдесетих у Загребу и Београду, гдје је за 100 милиона долара купио оружје за Авганистан, али и шест станова у загребачком насељу Боровје, пише хрватски "Вечерњи лист", позивајући се на службену "забиљешку" ондашње Савезне дирекције за промет робе.

Вођа Ал каиде Осама бин Ладен убијен је у ноћи између недјеље и понедјељка у хеликоптерском десанту елитне јединице америчке војске "Морнаричке фоке" на објекат недалеко од Исламабада, главног града Пакистана.Оставите одговор