Кадилук расписао потјерницу за генералом Ђукићем

Суд БиХ наредио је расписивање централне потјернице за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем, који је осуђен на 20 година због догађаја на Тузланској капији 1995. године. Наредба је упућена полицијским агенцијама и Граничној полицији БиХ, речено је у Суду БиХ. Шеф тима Ђукићеве одбране Милорад Ивошевић рекао је Срни да о централној потјерници, […]

четвртак, октобар 9, 2014 / 06:38

Суд БиХ наредио је расписивање централне потјернице за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем, који је осуђен на 20 година због догађаја на Тузланској капији 1995. године.

Наредба је упућена полицијским агенцијама и Граничној полицији БиХ, речено је у Суду БиХ.

Шеф тима Ђукићеве одбране Милорад Ивошевић рекао је Срни да о централној потјерници, која важи за подручје БиХ, не зна ништа, али да нема разлога да буде расписана јер Ђукића нико не крије.

"Ја сам Суду, на њихов захтјев, још прије два мјесеца доставио доказ гдје се Ђукић налази и упутницу за лијечење на Војномедицинској академији у Београду", изјавио је Ивошевић.
Он каже да га изненађује што након тога Суд уопште не контактира са њим као шефом тима одбране и Ђукићевим првим браниоцем, те сматра да ова правосудна институција не ради у складу са прописима.

Радуљ: Србија не може изручити Ђукића

Србија не може изручити БиХ пензионисаног генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, који је тренутно тамо, јер она не изручује своје држављане по расписаној потјерници, изјавио је Срни замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ.

"Имајући у виду чињеницу да је он држављанин Србије и БиХ, на основу међународних и прописа Србије та земља не изручује сопствене држављане", истакао је Радуљ.
Према његовим ријечима, оно што је могуће након расписивања потјернице јесте да Ђукић, на основу међународних аката и уговора које су закључили Србија и БиХ, издржава казну затвора у Србији.

"То је могуће након процедуре која би била проведена и сачињавала призавање кривичне пресуде пред надлежним правосудним органима у Србији. То је, прије свега, у надлежности органа Србије, како правосудних тако и министарства правосуђа", истакао је Радуљ.

Суд БиХ расписао је потјерницу за генералом Ђукићем који је осуђен да је 25. маја 1995. године као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске наредио артиљеријско гранатирање Тузле, када је страдала 71 особа.

Ђукић је 2010. године осуђен на 25 година затвора. Уставни суд БиХ поништио је ту одлуку јер је Европски суд за људска права прошле године одлучио да је Суд БиХ примјењивао погрешан закон, а Апелационо вијеће Суда БиХ у јуну је смањило казну затвора на 20 година.Оставите одговор