Не хакујте нас – осванућемо на зиду

Слажемо се са овим што је написано, мада можда ми не би баш тако рекли. Захваљујемо и свима који су се јавили и пружили подршку, само се надамо да ми нећемо плаћати кречење? Поштовани посјетиоци јединог ћириличног портала западно од Дрине, уколико ово читате, онда је ДДОС напад коначно одбијен, сервери прочепљени, ИП-адресе науљене и […]

четвртак, октобар 9, 2014 / 06:00

Слажемо се са овим што је написано, мада можда ми не би баш тако рекли. Захваљујемо и свима који су се јавили и пружили подршку, само се надамо да ми нећемо плаћати кречење?

Поштовани посјетиоци јединог ћириличног портала западно од Дрине, уколико ово читате, онда је ДДОС напад коначно одбијен, сервери прочепљени, ИП-адресе науљене и можемо даље како смо навикли.

Прво наше сазнање да смо нападнути десило се 03.10.2014. године око 10:30 часова, те је током дана Фронтал неким корисницима био доступан, а некима не, да би потпуни прекид услиједио у предвечерје предметног дана.

Да ово ипак буде као нека вијест, од 07.10.2014. се опет видимо, али као залеђени у времену (што ми можда и јесмо по питању предизборних обећања). То значи да се видимо као разлог због којег су нас хаковали, али без могућности да убацимо и једну другу секцију осим ФОТО ДАНА.

Потпуно смо опет у јавном животу Републике Српске од 09.10.2014, 06:00.

Оно што сигурно знамо јесте да ово није први пут, али, нажалост, вјероватно ни посљедњи. Сигурно знамо и да су то људи са нашег говорног подручја, јер су се овај пут јавили у писму нашој техници.

Напад је извршен са заражених рачунара других корисника, генерисањем великог броја лажних захтјева ка нашој страници, те је степеница више у пирамиди свјетске мреже због нашег портала искључила још пар десетина других адреса које угошћује наш провајдер. Овом приликом им се извињавамо, али не баш у потпуности искрено.

Кривац

Корисник DDOS је послао поруку са сајта:
Име: DDOS
Е-пошта: [email protected]
Порука:
Da li vi mislite da je neko idiot?! Recemo vam je da napad ide na FRONTAL.RS. Ugasitefrontal.rs ne znaci:"SAKRIJTE IH IZA INCAPSULE!" Nadamo se da cete iz ovoga nesto nauciti.
IP: 5.79.78.97

ДДОС Наравоученије

Није ово први пут и сви знамо што то раде. Свако се чеше тамо гдје га сврби. Колико год се ми љутили или спрдали са њима, то на крају крајева ипак нешто говори.

Да чуђење буде још веће, самоиницијативно, и то у недељу, јавили су нам се наши стари знанци из Управе за високотехнолошки криминал МУП РС "јер су из средстава информисања чули да смо нападнути" и охрабрили нас "да пријавимо у најближу полицијску станицу, како би могли поступати".

Углавном смо се са овом, у нашем послу и времену које долази, веома важном полицијском јединицом сусретали дајући ИП адресе малигних коментатора, за које нам судија за претходни поступак наложи да то учинимо.

Хаковање као феномен

Хаковање нам се дешава, веће или мање, можда једно петнаести пут у ових пет – шест година. Већ смо га одавно отписали као нешто што је вриједно труда пријаве полицији. У смислу да ће неко наћи починиоца и надокнадити вам трошкове. Још од марта мјесеца 2011. године, када смо се први пут сусрели са овом јединицом МУП и кад смо им пријавили да смо хаковани.

Испоставило се да су нас тад звали због ИП адресе неког корисника који је пријављен за клевету, а напад се случајно десио у том периоду, те поводом хаковања ништа нису предузели. Тад смо, за разлику од овог пута, јасно могли рећи на кога основано сумњамо. На извјесног Драгана Мочевића, јер је тада код нас убачена скрипта да са насловне адресе www.frontal.rs одведе на адресу некаквог дилетантског портала који користи наш ћирилични логотип на свом латиничном тијелу. А она је повезана са тим именом.

Деси се и дан данас, да до нас стигне неки изненађени глас како постоји копија нашег портала (типа Памасоник, Абидас, Реабук) или неки људи који зову саговорнике и представљају се у име Фронтала, неовлаштено користећи текстове који су потписали наши аутори. Али, углавном, нормални људи знају разлику између бофл робе и оригиналног производа, па се само ми некад тако брукамо због туђих недјела под нашим именом.

Неки су тврдили да су нас видјели онлајн и уопште људи нас стално запиткују о том феномену, па да се успут огласимо и тим поводом.

Нови напад на Фронтал – неминовност

Потпуно дјелотворна заштита од ове врсте напада какву смо сад истрпили износи 200 и више америчких долара мјесечно, што је буџет који ми у Удружењу грађана Фронтал немамо и нећемо ускоро ни имати, уколико нас не обрадује неки анонимни донатор. А знамо сви да неће.

Са друге стране, скрипте које то раде се могу купити за стотињак долара преко интернета, производећи вишеструко већу штету у коначном збиру.

И превише новца користимо за правну заштиту, јер против нас или против чланова наше редакције се подносе тужбе, исцрпљује нас се подметачинама, лажима, пријетњама, глупаријама и смијуријама. Тако да нисмо без разлога на почетку почели забринутошћу да ли ћемо морати плаћати за кречење графита подршке? О свему томе обавијестићемо вас онда када не будемо имали пречег посла.

Мислимо да је на овом мјесту доста приче о покушајима гушења слободне мисли и ријечи, онако како смо то ми у оснивачким циљевима зацртали још у марту 2009. године. То смо што смо и наставићемо као до сада. Ни мање, ни више.

Друго немамо шта додати, осим да има много напада на Фронтал, који нису овако видљиви као овај хакерски и да ће сви проћи на исти начин.

Можете нас успорити, али не можете нас скренути са нашег пута.

ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

(Још једном хвала свима који су дигли глас и учинили да овај ко зна који по реду хакерски напад, барем због изборне кампање која је у току, не прође непримјећено.)Оставите одговор