Кад већ туку по Сирији: Израел рутински бомбардовао Палестинце

Израелска војска је саопштила да је рано јутрос бомбардовала позиције екстремиста у појасу Газе у знак одмазде за балоне са запаљивим материјалом пуштене на обрадиво земљиште на југу Израела дан раније.

уторак, август 25, 2020 / 16:55

То је друга ноћ заредом у којој је Израел напао палестинску територију на обали Средоземног мора.

Данашњи напади поклопили су се са посјетом државног секретара САД Мајка Помпеа Израелу.

Он је допутовао у склопу настојања да се допринесе блискоисточном миру послије историјског споразума о успостављању дипломатских односа Израела и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) објављеног 13. августа.

Како је наведено у војном саопштењу бомбардовани су "војни пунктови и једна подземна инфраструктура" исламске екстремистичке организације Хамас која влада Газом.

У протеклим недјељама палестински екстремисти су пуштали десетине балона с експлозивом и изазвали пожаре на југу Израела.

Појачање таквих напада, како се чини, има за циљ да се изврши притисак на Израел да би се ублажила блокада појаса Газе уведена још 2007. године када је Хамас силом преузео контролу над том територијом.

Израел одговара на балоне и спорадичну ракетну ватру ударима из ваздуха на позиције екстремиста и каже да Хамас сматра одговорним за све нападе из Газе.

Хамас и Израел су три пута ратовали и више пута су избијали мањи сукоби у протеклих 13 година.

Прошле недјеље су египатски посредници покушали да допринесу смањењу напетости и ојачају незваничан прекид ватре између Израела и Хамаса који се углавном поштовао од рата 2014. године.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор