Кад Илон Маск твитне 20 милиона долара

Објаве на "Твитеру" познатих и моћних личности постају теме дана у свијету, а неки доносе или односе милионе долара у минуту, па је један твит Илона Маска, првог човјека "Тесле", коштао 20 милиона долара.

среда, октобар 3, 2018 / 23:01

Маскови гафови постали су веома скупи за њега и његову компанију.

Почетком августа, његова објава на "Твитеру" о томе да размишља о повлачењу "Тесле" са берзе и приватизацији компаније јер има "довољно капитала", подигао је инвеститоре на ноге.

Убрзо послије тога, Маск је на "Теслином" блогу навео да је останак компаније на берзи, ипак, "бољи пут".

Инвеститори су одмах подигли тужбе због сумње у манипулацију тржиштем, а у цијелу причу недавно се укључила и Комисија за вриједносне папире и берзу САД /СЕЦ/, која је, такође, подигла тужбу против Маска јер му је на терет стављено да је "заварао" улагаче.

СЕЦ је затражио да се Маску забрани да убудуће води било какво предузеће на берзи.

Све то се одразило на "Теслине" дионице, које су пале за више од десет одсто.

У спору је дошло до договора, па ће "Тесла" морати да плати 20 милиона долара казне.

Осим тога, Маск више неће моћи да обавља функцију предсједавајућег Надзорног одбора "Тесле", већ ће морати да се задовољи само мјестом директора компаније.

Међутим, Маск је наставио са иступима који штете њему и компанији.

Почетком септембра, у једном телевизијском интервјуу пушио је "џоинт", што је некима било забавно, али пословни партнери који су уложили новац у "Теслу" нису ималу разлога за смијех. Након тог иступа, вриједност "Теслиних" дионица на берзи поново је пала, наводи "Дојче веле".

Ту није крај. Због Маскових непромишљених иступа у медијима и на социјалним мрежама, амерички СЕЦ је одлучио да "Тесла" мора именовати два "независна менаџера" који би требало да "успоставе додатне контроле како би се управљало Масковом комуникацијом".

Многи економисти и политички аналитичари напомињу да су Маскови твитови скупи, али подсјећају да има и скупљих, на примјер оних које објављује амерички предсједник Доналд Трамп, чије објаве на "Твитеру" имају посљедице по цијели свијет.Оставите одговор