Кад би било тако: Вучић рекао да је даљи дијалог о Косову и Метохији сада бесмислен

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је у постојећим условима бесмислен даљи дијалог о Косову и Метохији, да ће Србија убудуће доносити одлуке не консултујући се ни са ким и да ће једино поштовати обавезе договорене са командантом Кфора и у складу са Резолуцијом 1244.

недеља, јун 18, 2023 / 12:09

Вучић је рекао да наставак дијалога потпуно бесмислен док не буду пуштени на слободу ухапшени Срби, повучени лажни градоначелници и специјалци Приштине са сјевера Косова, те поручио да ће камиони којима је спријечен улаз на Космет, кад тад морати да буду пуштени да прођу.

"Да ли ћемо технички да се појавимо /на разговорима/ о томе ћемо вас обавестити 24 часа раније. Суштински, то више нема смисла, а технички, то је питање наше тактике", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Предсједник Србије је истакао да су "ствари доведене готово до краја" и да је увјерен да ће Срби на Видовдан предузимати кораке на путу ка својој слободи.

Вучић је оцијенио да је ситуација на Косову и Метохији компликована и најтежа у посљедње 24 године.

"Наш народ је под жестоким ударом убица, лажова и превараната. Знам колико смо мали у односу на НАТО земље, да наша политика мора да буде развој и напредак, али и свестан сам колико је наш народ на Косову и Метохији угрожен", рекао је Вучић.

Вучић је навео да предстоји много одлука у наредним данима, дугорочних, стратешких.

"Гледаћемо да чувамо мир, али им нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота српског народа само зато што су Срби", рекао је Вучић.

Он је навео да /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти уз подршку појединих западних земаља креира криминалну ситуацију, те поручио Еулексу да су "лажови" и "банда" јер не раде свој посао, него врше лажни мониторинг и само прате "како да Косово остане без Срба".

Вучић је рекао да поједине западне земље Србији пријете посредно и директно говорећи да ће се Србија суочити са тешким посљедицама ако не пусти на слободу косовске полицајце ухапшене на територији централне Србије, те додао да "једини који нису били некоректни су НАТО команда на Космету и војници Кфора".

Он је истакао да српске безбједносне снаге никада нису прешле административну линију, а посебно не када су ухапсиле тројицу приштинских полицајаца, те поручио да "ако једном буду присиљени да је пређу, више се неће враћати".

"Србија неће да прави било какве инциденте, али уколико не будемо могли да издржимо и да заштитимо наш народ од погрома, тада ћемо реаговати, али нико не мора да брине да ћемо то да чинимо без најаве НАТО-у или другоме, јер ћемо поштовати све потписане споразуме, и никада нећемо би бити ти који угрожавају мир", рекао је Вучић.

Предсједник Србије најавио је да ће сутра Београд посјетити мађарски премијер Виктор Орбан.Оставите одговор