Јункер: ЕУ не може да дозволи да јој односе са Москвом диктира Вашингтон

Европа мора да поправи везе са Русијом и не смије да дозволи да о томе одлучује Вашингтон, изјавио је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер. ЕУ се прошле године прикључила САД у увођењу санкција Москви након припајања Крима Русији, да би санкције додатно пооштрила након интензивирања сукоба на истоку Украјине, преноси Ројтерс. Везе Москве и Запада […]

петак, октобар 9, 2015 / 09:36

Европа мора да поправи везе са Русијом и не смије да дозволи да о томе одлучује Вашингтон, изјавио је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

ЕУ се прошле године прикључила САД у увођењу санкција Москви након припајања Крима Русији, да би санкције додатно пооштрила након интензивирања сукоба на истоку Украјине, преноси Ројтерс.

Везе Москве и Запада додатно су ослабљене након што је предсједник Русије Владимир Путин отпочео бомбардовање у Сирији. Москва тврди да њени авиони гађају циљеве Исламске државе, док Запад вјерује да су мета противници сиријског предсједника Башара ал Асада.

Јункер наводи да тензије морају бити ублажене, иако тај став није претерано популаран.
"Морамо начинити напоре да остваримо практичне односе са Русијом. То можда не звучи привлачно, али то се мора урадити, овако даље не може", рекао је предсједник ЕК.

Амерички предсједник Барак Обама је прошле недјеље оптужио руског колегу Путина да током ваздушних напада у Сирији не прави разлику између терористичких група и умјерених побуњеничких снага с легитимним интересима у договореном окончању грађанског рата.
Обама је оцијенио да је руска војна умијешаност у Сирији вјежба самоодбране која ће удаљити сиријски сукоб од рјешења.

Јункер, међутим, наводи да Европа мора да има другачији приступ.

"Русија мора да буде третирана на коректан начин. Не можемо да дозволимо да нам односе са Москвом диктира Вашингтон", казао је он.

Санкције ЕУ Русији требало би да буду продужене крајем године, за шта се залажу готово све чланице ЕУ, иако су неке од њих озбиљно погођене контрамјерама Москве, која је блокирала увоз прехрамбених производа са Запада.Оставите одговор