Још мало о структуралном дијалогу!!!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци, гдје је почео структурални дијалог са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ, да Српска не прихвата формирање врховног суда БиХ, јер то није неопходна пракса ни у ЕУ. "Не споримо неки облик суда и тужилаштва на нивоу БиХ, али би у сваком случају требало да […]

понедељак, јун 6, 2011 / 18:33

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци, гдје је почео структурални дијалог са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ, да Српска не прихвата формирање врховног суда БиХ, јер то није неопходна пракса ни у ЕУ.

"Не споримо неки облик суда и тужилаштва на нивоу БиХ, али би у сваком случају требало да буде искључена ретроактивна примјена закона. Нећемо пристати ни на обједињавање, како неки предлажу, правосудног буџета, јер то не би било ефикасно", рекао је Додик на отварању структуралног дијалога који су договорили он и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Предсједник Српске оцијенио је да је реформа правосудног система, коју је провео ОХР, лоша и неуспјешна.

Он је нагласио да правосудне институције БиХ треба удаљити од уплива странаца који су до сада утицали на конкртна рјешења.

"Некима у БиХ одговара уплив странаца у правосудне институције и та пракса мора бити прекинута", рекао је Додик.

Он је нагласио да ће ставови Српске у структуралном дијалогу бити засновани на Уставу БиХ и европској пракси.

Додик је напоменуо да РС неће напустити структурални дијалог који мора дати резултате у вези са реформом правосуђа.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе изјавио је на отварању структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ да ЕУ снажно подржава Суд и Тужилаштво БиХ, као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, наводећи да те институције не смију бити доведене у питање.

"Цијели овај процес је у рукама домаћих политичких лидера. ЕУ ће након сваког састанка дати препоруке које ће бити у складу са европском праксом", рекао је Филе.

Он је нагласио да су правосудне институције на нивоу БиХ дале велики допринос у владавини права и усаглашене су са европским стандардима, напомињући да је важно да се њихово функционисање не доводи у питање.

Министар правде БиХ Бариша Чолак рекао је на отварању структуралног дијалога о да је реформа правосудног система у БиХ пожељна и неопходна.

"Свјесни смо наше одговорности на том путу, али овај структурални дијалог омогући ће нам добру примјену европске праксе", нагласио је Чолак.

Он је истакао да је неопходно независно правосуђе да би грађани имали висок ниво повјерења, додајући да је у правосудним институцијама потребан национални баланс.

У раду првог састанка, осим Додика и Филеа, учествовали су предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, министар правде Џерард Селман и министар за економске односе и регионалну сарадњу Жељка Цвијановић.

Састанку, који је окончан нешто прије 18.00 часова, присуствовали су и предсједавајући Вијећа народа РС Момир Малић, министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо, правни експерт Мирослав Микеш, министар правде ФБиХ Зоран Микулић, предсједник ФБиХ Живко Будимир, министар правде БиХ Бариша Чолак, министар безбједности Садик Ахметовић, директор Дирекције за Европске интеграције Невенка Савић, те амбасадор БиХ при ЕУ Осман Топчагић, као и представници Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Након овог састанка, данас, првог дана структуралног дијалога биће одржан састанак Додик – Филе, након којег су планиране изјаве.

Структуралног дијалога биће настављен и сутра за када су предвиђени састанци на експертском нивоу.0 КОМЕНТАРА

  1. Je..ao li ti dijalog svu familiju lopovsku palamudiš o dijalogu a ne o zapošljavanju mafijašu jedan !!! Dijalog da zaštiti svoju guzicu od suda da te ne uhapse a ti stoko gladna sisaj vesla pored praznog frižidera !!! Ali ne zaboravi mafijašu laktaški bio je i Milošević faktor stabilnosti na Balkanu pa je umro u ćeliji a i Gadafi se slikao Sa svim bjelosvjetskim guzonjama još prošle godine a gdje je danas ??? Ti si sitan za njih iako ti je glava kao kutija od tena !! I NE ZABORAVI ĆELIJA TI JE VEĆ SPREMLJENA I NEĆE TE SPASITI NIKAKVA REFORMA I NIKAKAV DIJALOG JER „ONI“ NE PRAŠTAJU !!!!!

  2. Нико од ових полтронских новинара да га пита откуда то у једном дану да почне структурални дијалог и пренесе му се кривични предмет са БиХ на ентитет. Или нпр. да нам објасни шта значи ријеч „структурални дијалог“. Јебаше нас овим појмовима што ништа не значе, а све као фол висока политика 😀

  3. Италијани ће нам правити бродове, чим нам Руси направе море, а до мора ћемо ићи аеродромима које ће нам направити Кинези, а авиони ће користити горива која ће нам проналазити Руси у РС, а у те авионе ћемо улазити у италијанској обући коју ће нам правити..хех..мало изненађење, неће Италијани већ Кинези маде ин Чајна…хехехе..хоће се сви они одрати од посла код нас, док ми права господа сваки дан 180 људи остане без посла..неће овај народ да ради..цитат главатог лидера из лакташа!

Оставите одговор