Jeремић позвао СавБез да подржи Србију

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић позвао је чланице Савјета безбједности УН да подрже иницијативу Србије за спровођење свеобухватне, независне истраге о илегалној трговини људским органима српских жртава под окриљем свјетске организације, јер би у супротном на дјелу били двоструки стандарди. "Ниједна постојећа институција не би била у стању да спроведе свеобухватну истрагу или да […]

петак, мај 13, 2011 / 06:04

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић позвао је чланице Савјета безбједности УН да подрже иницијативу Србије за спровођење свеобухватне, независне истраге о илегалној трговини људским органима српских жртава под окриљем свјетске организације, јер би у супротном на дјелу били двоструки стандарди.

"Ниједна постојећа институција не би била у стању да спроведе свеобухватну истрагу или да обезбеди сарадњу свих потребних страна. Само механизам који би створио Савет безбедности би то могао да изведе. Без тога они за које се сумња да су учесници илегалне трговине органима могли би да остану изван домашаја", поручио је вечерас Јеремић на Ист риверу.

Јеремић је истакао да Србија неће одустати, нити ће се повући све док "пуна истина о ономе што се догодило не буде откривена" и указао да је Србија прослиједила Савјету безбједности УН формални приједлог за спровођење ове истраге, јављају српски медији.

"То је наша свечана обавеза према свим жртвама ових ужасних нечовечних поступака, и њиховим породицама. Не смемо их изневерити", рекао је српски министар иностраних послова.

Шеф српске дипломатије подсјетио је да је у свим претходним случајевима ратних злочина на Балкану мандат за истрагу имао Савјет безбједности, и нагласио да Србија не "тражи ништа више од тога", али и да нема морално право да прихвати ништа мање од тога.

Ова истрага је, како је рекао Јеремић, интегрални дио процеса помирења, као и претпоставка успостављања трајног мира између Срба и Албанаца на Балкану.

Он је указао да правда неће бити задовољена ако неко ко је умијешан у трговину људским органима не буде одговарао за почињена дјела због јурисдикцијских ограничења или мандата и да у том контексту треба преиспитати позицију Еулекса да има капацитет за вођење ове истраге.

Српски министар је подсјетио да је у току дијалог Београда и Приштине, те оцијенио да је одређени напредак постигнут, те истакао потребу да УН учествују на састанцима.

Говорећи о ситуацији на Косову, Јеремић је указао на ријечи генералног секретара УН Бан Ки Муна да је ситуација у јужном дијелу Косова суморна и да су унутрашња политичка превирања доминирала периодом за који је сачињен извјештај. Такође, Еуропол је у недавном извјештају Косово означио као центар организованог криминала и кријумчарења дроге, прије свега хероина, у Европи.

Јеремић је упозорио на најновије догађаје на Косову због којих је посебно угрожена културна и вјерска баштина.

"Какво је право стање ствари најбоље илуструје пример цркве Богородице Љевишке у Призрену, која се налази на листи угрожене светске баштине УНЕСКО после погрома 2004. године. Упркос томе, она је и даље мета екстремиста", истакао је Јеремић.

Опредијељеност Кфора да остане присутан у близини најзначајнијих српских светих мјеста је од суштинског значаја, закључио је Јеремић, додајући да се то односи на манастире Девич, Високе Дечане и Пећку патријаршију, као и цркву Богородица Љевишка.

Савјет безбједности УН разматра у Њујорку редовни тромјесечни извјештај генералног секретара УН о Косову.Оставите одговор