Његова светост: образовање ствара лик људски који има образ

Његова светост патријарх српски Иринеј благосиљао је почетак радова на реконструкцији зграде коју је за потребе Богословског факултета у Фочи прошле године купила Влада Републике Српске. "Благосиљам посао који предстоји на обнови ове грађевине. Овом грађевином треба да омогућимо младим студентима упознавање света у коме живимо и онога који га је створио", рекао је патријарх […]

четвртак, 12 маја, 2011 / 23:00

Његова светост патријарх српски Иринеј благосиљао је почетак радова на реконструкцији зграде коју је за потребе Богословског факултета у Фочи прошле године купила Влада Републике Српске.

"Благосиљам посао који предстоји на обнови ове грађевине. Овом грађевином треба да омогућимо младим студентима упознавање света у коме живимо и онога који га је створио", рекао је патријарх Иринеј.

Он је истакао да је образовање стварање лика људског који има образ, част и поштење. "Оно од чега зависи наш рад и успех је благослов Божији", поручио је патријарх српски.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да ова зграда – кућа знања, науке и добре намјере, уз ријешеност Владе РС, мора да буде завршена на најбољи начин и у планираном року, 1. октобра.

Након благосиљања почетка радова, патријарх Иринеј у пратњи више хиљада грађана Фоче и вјерника из околних мјеста РС, Србије и Црне Горе, посјетио је храм у изградњи посвећен Светом Сави гдје се упознао са током изградње цркве и потписао Јеванђеље, чиме је завршио дводневну посјету Митрополији дабробосанској и Републици Српској.

Патријарх Иринеј претходно је присуствовао академији на Богословском факултету у част Светог Василија Острошког, а на свечаном ручку уручено му је признање града Фоче због залагања да у овом граду остане Богословски факултет и Богословија.

Више хиљада становника Фоче и сусједних општина старе и источне Херцеговине дочекало је данас патријарха српског Иринеја који је из манастира Добрун код Вишеграда, у пратњи митрополита дабробосанског Николаја и више владика и свештеника, допутовао у Фочу гдје је присуствовао обиљежавању крсне славе Светог Василија Острошког.

Патријарха је, у име Православног богословског факултета који у Фочи делује од 1994. године, дочекао декан Борис Брајовић који је истакао да је долазак патријарха српског у град на Дрини и Ћехотини највећи догађај, не само за Фочу, него и за цијелу Српску.

Потом је у школској цркви духовних училишта у Фочи, која је посвећена Светом Василију Острошком и Светом Петру Сарајевском, служио свету архијерејску литургију којој су, осим вјерника, свештенства и монаштва, присуствовале бројне званице из земље и иностранства.

Након литругије, патријарх је причестио православне вјернике, а придружио се и литији, опходу, око школског храма.

Патријарх српски у обраћању окупљеним вјерницима рекао је да је одушевљен мноштвом присутних и њиховим стрпљењем, те чињеницом да је овај народ остао вјеран својој вери и својој цркви.

Патријарх Иринеј говорио је о страдању српског народа кроз исторју, а посебно у току посљедњег грађанског рата на простору бивше Југославије. "Зато браћо и сестре, без обзира на невоље и искушења, држимо се пута Божијега, пута Светог Саве и Свестог Василија Острошког", поручио је патријарх Иринеј.

У амфитеатру Богословског факултета одржана је духовна академија којој се придружио предсједник РС Милорад Додик, као и бројни министри РС и Савјету министара БиХ.

На академији је промовисан 41 дипломант православних теолошких наука у Фочи. Дипломе свршеним теолозима уручио је Митар Новаковић, ректор Универзитета Источно Сарајево, у чијем саставу дјелује и Православни богословски факултет.

Патријарх Српски Иринеј и предсједник РС Милорад Додик посјетили су храм Светог Саве у Фочи који се гради на десној обали Ћехотине пету годину, а који ће бити и највећа православна богомоља у БиХ.

ДОДИК: ВЕОМА ДОБРА САРАДЊА СА СПЦ-ОМ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик информисао је данас Његову светост патријарха српског Иринеја да власт РС има веома добру сарадњу са СПЦ и да сматра да је веома важно јачати цркву, јер је она једна од најважнијих елемената српског православног идентитета.

"У том погледу смо имали заједничке пројекте и програме које смо реализовали у епархијама у РС и са свештенством. Нешто што желимо да учинимо у будућности на том плану је свакако да на овом добром примјеру у Фочи, широм РС, развијемо образовне установе које ће бити под покровитељством и управљањем СПЦ", рекао је Додик.

Он је додао, да власти желе да се у РС отворе српске православне гимназије које би могле да пруже дјеци средњошколски ниво образовања и на тај начин дају снажан печат ономе што је већ била традиција на овим просторима, а која је прекинута за вријеме комунизма.

"У сваком случају то ћемо радити заједно са СПЦ. Задовољство је велико да је наша сарадња интензивна и добра", рекао је Додик након разговора са патријархом српским Иринејем.

Додик је истакао да РС данас слави чињеницу да је овдје патријарх српски и изразио задовољство што је био присутан у Фочи и подијелио радост народа посјетом патријарха Иринеја.Оставите одговор