Један покушај на рачун града: БЛ припремила 150.000 за суфинансирање вантјелесне оплодње

Град Бањалука расписао је данас јавни конкурс за додјелу једнократне помоћи за суфинансирање трошкова једног поступка вјештачке оплодње, за шта је у градском буџету за ову годину планирано 150.000 КМ.

понедељак, април 1, 2024 / 09:57

Појединачни износ који ће бити додијељен брачним паровима износи 4.000 КМ.

Конкурс ће бити отворен 90 дана, односно до 1. јула, јер је опредијељеност града да подржи већи број парова у стицању потомства, саопштено је из Градске управе.

Осим дужег рока за пријаве, новим Правилником је повећана и старосна граница за жене, па право на пријаву имају жене до 45 година, док су раније то право имале жене до 42 године.

Новина у Правилнику је и да жена може остварити једнократну помоћ без обзира на број обављених поступака вантјелесне оплодње на терет Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Захтјеве који пристигну по конкурсу разматраће Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за подршку пронаталитетној политици града Бањалука у складу са Правилником.

Град је прошле године по конкурсу примио 40 захтјева за суфинансирање трошкова једног поступка вантјелесне оплодње, од чега је подржао 35 који су испуњавали услове прописане Правилником, а из градског буџета је за ове намјене издвојено 140.000 КМ.

Од 35 одобрених захтјева, 27 парова није имало потомство.Оставите одговор