Јапанска влада: 500 милиона долара за Фукушиму

Јапанска влада обећала је скоро 500 милиона долара за посао заустављања цурења радиоактивне воде и деконтаминацију у оштећеној атомској централи Фукушими. Објава је услиједила неколико дана прије него што ће Међународни олимпијски комитет донијети одлуку о томе да ли Токио, удаљен 230 километара од оштећене нуклеарке, може да буде домаћин Олимпијских игара 2020. године. Супарнички […]

уторак, септембар 3, 2013 / 12:21

Јапанска влада обећала је скоро 500 милиона долара за посао заустављања цурења радиоактивне воде и деконтаминацију у оштећеној атомској централи Фукушими.

Објава је услиједила неколико дана прије него што ће Међународни олимпијски комитет донијети одлуку о томе да ли Токио, удаљен 230 километара од оштећене нуклеарке, може да буде домаћин Олимпијских игара 2020. године.

Супарнички кандидати су Мадрид и Истамбул, а јапанске власти желе да покажу да је ситуација у Фукушими под контролом.

"Свијет нас посматра да би видио да ли можемо да затворимо нуклеарну централу Фукушиму, укључујући рјешавање проблема контаминиране воде", рекао је премијер Шинзо Абе у обраћању министрима.

Нова интервенција владе је само мањи дио укупне акције која се предузима у вези са кризом у Фукушими. Процјењује се да ће чишћење терена и уклањање реактора који су се истопили послије земљотреса и цунамија у марту 2011. године трајати деценијама.

Осјетљиви процес уклањања потрошених горивних шипки почеће у наредним мјесецима. За сада није позната судбина токијске електродистрибуције /Тепко/, која је оператор електране, као ни то ко ће платити рачун за санирање посљедица катастрофе у Фукушими – јапански порески обвезници или Тепко.

"Ово је питање јавне безбједности и зато држава мора да преузме иницијативу у вези са овим питањем и упути одговор што је прије могуће. Касније ћемо размишљати о трошковима", изјавио је на конференцији за новинаре министар економије Акира Амари.

Владин секретар Јошихиде Суга саопштио је да ће влада ове године уплатити 473,05 милиона долара у фонд за хитне интервенције у Фукушими.Оставите одговор