Вуковар: Чекић и даље вреба ћирилицу

У Вуковару се јутрос окупило око 250 хрватских ратних ветерана који протестују због ћирилице на двописменим таблама, а јаке снаге интервенте полиције чувају табле које су јуче постављене на зградама јавних установа. Припадници интервентне полиције стигли су у Вуковар из Загреба. Ријеч је о тридесетак комбија са припадницима интервентне полиције, а довезено је и неколико […]

уторак, септембар 3, 2013 / 12:27

У Вуковару се јутрос окупило око 250 хрватских ратних ветерана који протестују због ћирилице на двописменим таблама, а јаке снаге интервенте полиције чувају табле које су јуче постављене на зградама јавних установа.

Припадници интервентне полиције стигли су у Вуковар из Загреба. Ријеч је о тридесетак комбија са припадницима интервентне полиције, а довезено је и неколико водених топова, јављају хрватски медији.

Полиција чува табле које су јуче послијеподне постављене на поједине установе, јер су демонстранти током пријеподнева слупали чекићем табле на зградама Пореске управе и полиције.

Протестна поворка планира да прође кроз град и обиђе сва мјеста на којима су постављене двојезичне табле.

За сада у Вуковару нема организованог доласка из других градова Хрватске, иако је јуче најављен долазак хрватских ратних ветерана из цијеле земље, а помиње се и долазак пјевача Марка Перковића Томпсона.

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо рекао је да су протести и немири покушај ХДЗ-а да изазове немире по цијелој Хрватској и дестабилизује Владу да би та странка што прије дошла на власт.

Сабо је позвао грађане на достојанствено понашање, подсјетивши да су још 1998. године двојезичне табле постављене на вуковарски вртић и средње школе и да их нико није покушао скинути.

Полиција је јуче привела пет демонстраната, а приликом насилног уклањања табли повријеђена су четири полицајца.

Због тих привођења око три стотине демонстраната до послије поноћи били су окупљени око зграде вуковарске полиције захтијевајући да приведени буду пуштени.

На слободу су пуштена четворица, а још је задржан предсједник такозваног штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислав Јосић.

Међу приведнима био је и предсједник Удружења специјалне полиције из Винковаца Стево Цулеја, који је јуче позвао окупљене демонстранте да насилно скину плоче.

Насилно уклањање двојезичних табли организовао је такозвани штаб за одбрану хрватског Вуковара.Оставите одговор