Јапанаци ушли у Фукушиму, први пут након катастрофе

Јапански званичници саопштили су данас да су радници ушли у електрану Фукушима први пут од како је оштећена у земљотресу и цунамију. Компанија "Тепко", у чијој је надлежности оштећена електрана, најавила је јуче да ће радници почети постављати вентилациони систем у објекту у којем је први реактор са филтером како би прикупили радиоактивне честице из […]

четвртак, мај 5, 2011 / 08:09

Јапански званичници саопштили су данас да су радници ушли у електрану Фукушима први пут од како је оштећена у земљотресу и цунамију.

Компанија "Тепко", у чијој је надлежности оштећена електрана, најавила је јуче да ће радници почети постављати вентилациони систем у објекту у којем је први реактор са филтером како би прикупили радиоактивне честице из ваздуха.

У земљотресу је оштећен расхладни систем, што је изазвало истицање радијације у електрани.

Ниво радијације мора бити смањен прије постављања расхладног система.

Реактор број један оштећен је у снажној експлозији 12. марта од које је разнесен и кров зграде.

"Тепко" је раније најавио да ће 12 радника радити унутар зграде реактора у десетоминутним смјенама.

"Четворочлане групе радника улазиће једна по једна ради и постављати цијеви. Радиће у веома уском простору", рекао је званичник Јунићи Матсумото.

Помоћу снимака, које су снимиле камере постављене на роботе послате унутар реактора, утврђено је да нема истицања радиоактивне воде.

Из "Тепка" су изражене наде да ће електрана бити под контролом до краја године, али постоје сумње да ће тај циљ бити и остварен.

Усљед забринутости због већег нивоа радијације, око електране је успостављена евакуациона зона широка 20 километара.

Према званичним подацима, потврђено је да је у земљотресу и цунамију погинуло скоро 14 000 људи, док се више од 13 000 води као нестало.Оставите одговор