Израелски држављанин Роман Абрамович успио да наплати Челзи, клуб који не смије да посједује због Русије

Након 19 година, Роман Абрамович одлази из клуба који је током његовог мандата освојио пет титула Премијер лиге, два трофеја Лиге шампиона, једну Лигу Европе и једном је био шампион свијета.

недеља, мај 8, 2022 / 10:25

Американац Тод Боли, са групом Клирлејк капитал, Марком Валтером и Хансјоергом Висом, водиће енглески фудбалских тим Челси у наредном периоду, потврдили су "плавци” званичним саопштењем продају клуба.

"Челси потврђује да је усаглашен уговор за добијање нових власника, на челу са Тодом Болијем, Клирлејк капиталом, Марком Валтером и Хансјергом Висом. Договорени су услови за продају вриједну 4,25 милијарди фунти”, наводи се у саопштењу Челсија.

Абрамович је навео да ће од укупне инвестиције, 2,5 милијарди фунти бити дато за куповину акција у Клубу и тај приход ће бити депонован на замрзнути банковни рачун у Великој Британији, с намјером да у цјелости буде дониран у добротворне сврхе. Уз то, биће потребно одобрење владе Уједињеног Краљевства да би се приход пребацио са замрзнутог банковног рачуна у УК, каже се у саопштењу Челсија.

Предложени нови власници ће још уложити 1,75 милијарди фунти у корист клуба. Очекује се да ће продаја бити завршена крајем маја, уз сва неопходна регулаторна одобрења.

Главни човек конзорцијума који је купио Челзи, Тод Боехли, власник је 20% бејзбол тима ЛА Доџерс, а такође и сувласник америчке женске кошаркашке екипе Лос Анђелес Спаркс.

Заједно са Марком Волтером, има 27% удјела у НБА франшизи Лос Анђелес Лејкерси.

Боехли је 2015. основао Елдриџ Индустриз, приватну холдинг компанију која улаже у фирме за животно осигурање, некретнине и технолошке компаније, као и у фирму која има права на пјесме Бруса Спрингстина и спортско клађење ДрафтКингс.

Клирлејк капитал је калифорнијска приватна компанија која ће посједовати већину акција у Челсију, што им је прва инвестиција у спорт.

Под руководством Хосеа Е. Фелисијана и Бехдада Егбалија, има више од 72 милијарде долара имовине под управљањем и предводио је или заједно водио више од 300 инвестиција, углавном у индустрији софтвера и технологије, енергије и хране и услуга потрошача.Оставите одговор