Како Симић јавља: ДНР прешла на руски међународни позивни код +7

Стање на ратишту је непромијењено, у смислу да није било значајнијих помијерања линије фронта. Руска Армија и Народна Милиција ДНР су наставиле са ракетним, артиљеријским и ваздухопловним ударима по војним и инфраструктурним циљевима у Украјини.

недеља, 8 маја, 2022 / 10:29

Но и са те стране се узвраћа артиљеријом, те ме је ноћас будила артиљеријска ватра са оближне линије фронта. Осим војних, гађани су и цивилни објекти у ДНР, иза чега стоји један дуги списак који због свега што јутрос намјеравам да кажем сада нећу наводити, рекао је оснивач Фронтал.РС у Јутарњем програму РТРС.

Обзиром да се руска страна спрема за прославу побједе над нацизмом и фашизмом у Другогм свјетском рату, за очекивати је да друга страна која брише трагове тих догађаја спрема могући покушај офанзиве и пробијања одбрамбених линија у ДНР, наводи он.

-Јуче смо разговор завршили са средствима везе, односно говорили смо о томе да су на територији ДНР америчке друштвене мреже, које су потврђени сарадници владе САД и њених обавјештајних служби, забраниле рад ФБ, Инстаграма, ТВ и слично. Такође да је на територијама Запорошке и Херсонске области које су под контролом Руске Армије украјинци искључили интернет. Због тога се нијесам не само могао укључити у програм РТРС одатле, већ два дана нико није знао гдје сам ни од моје породице.

Интернет је у Доњецку још увијек у међународним оквирима украјински, односно позивни број +380 који опасно подсјећа на позивне кодове бивших република СФРЈ, типа +381, +387…

Како смо јуче завршили моје укључење, тако сам добио поруку која ме обавјештава да на овдашњи, мјесни број, добијам паралелно и код +7, односно да од 7.05 територија ДНР прелази на руски међународни позивни број. На сличан начин на који

То ће рећи да овдашњи простор почиње своју свеобухватну интеграцију са Руском Федерацијом, која је са једне стране озбиљно погурана од стране режима у Кијеву и агресивне русофобне медијске и политичке кампање са Запада. Као резултат тога, у граду Горловка, које често на овом мјесту помињем као мјесто које је под артиљеријским ударима ОСУ, почела је замјена табли са именима улица, истиче Симић и наставља:

-Овдје су медији објавили оно што смо сви знали, да се и плаћеници из Хрватске налазе међу неонацистичким јединицама сад већ злогласног батаљона Азов. Али сада имамо доказ. Руски медији су објавили да је при покушају бијега из Маријупоља ухапшен хрватски држављанин Вјекосвал Пребег. То је потврдило и Министарство одбране из Загреба. Наредних дана покушаћу да утвдим његову локацију и даљу судбину, те да о томе извјестим гледаоце РТРС.

Једна од тема која је битна у српском информативном простору, јесте и иступ Александра Вучића, везано за разговор Владимира Путина са Антониом Гутерешом, у смислу опаске предсједника Русије на однос према Косову и Метохији. Односно лицемјерје и УН и западног свијета који у том планетарном парламенту има најачу посланичку групу.

Све се то ради у циљу испитивања јавног мнења поводом могућег увођења санкција Русији од стране Србије. Што би био увод у могуће попуштање Републике Српске, те да исто то учини и БиХ. Потпуно је јасно да се у том случају не само Српска, него и ФБиХ морају руководити оном логиком којом се руководила и Турска. Њихови званичници су одмах изјавили да им не пада на памет да уводе санкције које би штетиле њима. С тим у вези и прокламованом политиком неутралности и Србије, а и ставом српског члана Предсједништва БиХ о неутралности БиХ у овом војном сукобу, требали би да задржимо неутралан став и када су санкције у питању, закључује Симић у свом јутрошњем јављању.