Израелци руше ограду на дијелу Палестинске територије

Израелска војска је данас почела да руши дио спорне ограде дуж Западне обале, за коју се сматра да одузима дио палестинске територије. Рушење дијела ограде близу палестинског села Билин почело је четири године пошто је израелски Врховни суд то наредио. Врховни суд Израела одбио је аргументе војске да је ограда неопходна да би се заштитило […]

недеља, јун 26, 2011 / 20:42

Израелска војска је данас почела да руши дио спорне ограде дуж Западне обале, за коју се сматра да одузима дио палестинске територије.

Рушење дијела ограде близу палестинског села Билин почело је четири године пошто је израелски Врховни суд то наредио.

Врховни суд Израела одбио је аргументе војске да је ограда неопходна да би се заштитило једно израелско насеље.

Израелска војска је саопштила да је почела да руши дио ограде дужине 3,2 километара и замијенила га зидом дужине 2,7 километара близу насеља, а радови би требало да буду завршени до краја следеће недеље.

Село Билин је изгубило пола земље због ограде, а недељни протести током више година често су прерастали у сукобе са израелском војском.

Изградња ограде је почела крајем 2002. године усред таласа самоубилачких напада у израелским градовима, како би се спречио улазак палестинских нападача.

Ограда, међутим, продире у Западну обалу, а критичари сматрају да је планирана тако да отима земљу коју Палестинци желе за своју државу.

Предвиђа ће да ће ограда, када буде завршена, обухватити шест до осам одсто Западно обале.

Новом трасом ће Палестинцима бити враћено око 55 хектара земље, а како је саопштила израелска војска, пројекат ће коштати девет милиона долара.

Протести Палестинаца су почели 2005. године и одржавани су сваког петка, а на њима су учествовали и израелски активисти, као и активисти из света, укључујући и добитнике Нобелове награде за мир, Џимија Картера и Дезмонда Тутуа.

Активисти у Билину су рекли да неће прекинути протесте, оцјењујући да ограда није подигнута ради безбедности, већ да би се отела земља и изградила јеврејска насеља.Оставите одговор