Измјенама у фонду Партнер до повољнијих кредита

Влада Републике Српске усвојила је измјене и допуне Упутства о процедури и начину утрошка прикупљених средстава у фонд "Партнер" којима је омогућено комерцијалним породичним пољопривредним газдинствима да добију кредитна средства у већем износу и на период отплате до 10 година, умјесто досадашњих пет, са грејс периодом од годину дана. У саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и […]

четвртак, мај 12, 2011 / 14:17

Влада Републике Српске усвојила је измјене и допуне Упутства о процедури и начину утрошка прикупљених средстава у фонд "Партнер" којима је омогућено комерцијалним породичним пољопривредним газдинствима да добију кредитна средства у већем износу и на период отплате до 10 година, умјесто досадашњих пет, са грејс периодом од годину дана.

У саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС наводи се да кредитна средства додјељују за капиталне инвестиције у сточарској и биљној производњи, инвестиције у прехрамбеној индустрији, које су иновативне, напреднe и са високим степеном аутоматизације, као што су нови објекти и опрема, информационе технологије, основно стадо са високим генетским потенцијалом.

Минималан износ кредита, умјесто 10.000 КМ, сада је 100.000 КМ, а максималан износ, умјесто 100.000 КМ, сада је 1.000.000 КМ.

Кредити од 100.000 КМ до 300.000 КМ одобраваће се крајњим корисницима са грејс периодом до 12 мјесеци и роком отплате до шест година, кредит од 300.000 КМ до 500.000 КМ са грејс периодом до 12 мјесеци и роком отплате до осам година и кредит од 500.000 КМ до 1.000.000 КМ са грејс периодом до 12 мјесеци и роком отплате до 10 година.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде наводе да ће измјене и допуне Упутства о процедури и начину утрошка прикупљених средстава у фонд " Партнер" ускоро бити објављене у Службеном гласнику РС.

Сви дугови које физичка и правна лица имају према Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, прикупљају се на посебном рачуну Фонда"Партнер", а користе се за подстицање бржег развоја пољопривреде и села, посредством посебних уговора, закључених са крајњим корисницима.

Из овог фонда до сада је породичним комерцијалним пољопривредним газдинствима додијељено око 48 кредита у укупном износу од око два милиона КМ. Средстав се додјељују посредством комерцијалних банака – НЛБ Развојне банке и Балкан инвестмент банке са фиксном каматом од 3,25 одсто.

Доношењем Правилника о разврставању породичних пољопривредних газдинстава на комерцијална и некомерцијална породична пољопривредна газдинства, почетком 2011. године, било је неопходно да се са њим усклади Упутство о процедури и начину утрошка прикупљених средстава у фонд "Партнер".

Измјена Упутства извршена је у смислу да је дато право коришћења прикупљених средстава на посебном рачуну фонда, породичним пољопривредним газдинствима уписаним у Регистар пољопривредних газдинстава и разврстаним на комерцијална и некомерцијална газдинства, а извршена је и допуна у виду давања кредитних средстава, комерцијалним породичним газдинствима, у већем износу, и на дужи период.



Оставите одговор