Изгубљени у пр(иј)еводу: Хрвати забранили кориштење мотике

Бирократија у Хрватској не допушта кориштење мотике еколошким произвођачима у пољопривреди, тврде из Хрватског савеза еколошких произвођача (ХСЕП).

четвртак, јун 9, 2022 / 12:17

Према стратешком плану Републике Хрватске у оквиру Заједничке пољопривредне политике (ЗПП) ЕУ, под мјером "Механичко уништавање корова унутар редова вишегодишњих насада" дословно је забрањено коришћење мотике.

Из Управе за субвенције пољопривреди и руралном развоју је и потврђено да је употреба мотике стварно забрањена, наводи Индекс.

Наиме, ЕУ је поставила за циљ смањење пестицида и других хемикалија у производњи хране за 50 посто до 2030. У документу који се односи на заједничку пољопривредну политику, стоји како се умјесто кориштења пестицида треба подстицати механичко (mechanic) уклањање корова.

Умејсто да ту ријеч преведу као физичко уклањање, насупрот хемијског које се односи на употребу пестицида, хрватски преводилац је употријебио ријеч "механизорано" што се односи на машинско уклањање и искључује чупање корова и окопавање.Оставите одговор