Изетбеговић: Ствари почињу да стоје на двије ноге, а не на једној

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је данас у Сарајеву да у БиХ у догледно вријеме неће бити приближени ставови у вези са 1. мартом, који се у Федерацији БиХ обиљежава као дан независности, све док евентуално неки други датум не буде историјски и емотивно утемељен. "До тада, за нас је то 1. март, дан […]

уторак, март 1, 2011 / 14:21

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је данас у Сарајеву да у БиХ у догледно вријеме неће бити приближени ставови у вези са 1. мартом, који се у Федерацији БиХ обиљежава као дан независности, све док евентуално неки други датум не буде историјски и емотивно утемељен.

"До тада, за нас је то 1. март, дан независности", рекао је Изетбеговић новинарима.

Констатујући да људи у вези са празницима, историјом и прошлошћу имају право на своје виђење, Изетбеговић је оцијенио да чланови Предсједништва БиХ немају различите ставове када је у питању будућност БиХ.

"Желимо бољу будућност, желимо БиХ сигурну, стабилну, просперитетну, европску, комотну за све њене грађане и народе", истакао је Изетбеговић.

Он сматра као зачуђујуће да неко не воли БиХ и њено име.

"Човјек који не воли властиту груду, има проблем са самим собом. Надам се да ће та ствар бити излијечена, да ће доћи на право мјесто с временом", рекао је Изетбеговић.

Позивајући се на прошлогодишње испитивање јавног мњења "Систем раног упозоравања", он је навео да 55 одсто Срба у БиХ изражава патриотска осјећања, 80 одсто Хрвата и скоро сви Бошњаци.

"Ствари почињу да стоје на двије ноге, а не на једној", сматра Изетбеговић.

У Федерацији БиХ 1. март се обиљежава као "Дан независности БиХ", док је овај датум у Републици Српској радни дан као и сваки други.

РЕФЕРЕНДУМОМ СПРИЈЕЧЕНА ПОДЈЕЛА БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је данас у Сарајеву да је одржавањем референдума о независности БиХ 1. марта 1992. године спријечена подјела земље и, како је рекао, "служење насилницима и њиховим војскама".

Изетбеговић је одао признање тадашњим члановима Скупштине БиХ што су донијели одлуку о одржавању референдума упркос, према његовим ријечима, недвосмисленим пријетњама ратом и нестанком једног народа.

"Наш народ је прошао голготу, али није нестао. Нестали су они који су му пријетили", рекао је Изетбеговић у Парламентарној скупштини БиХ, гдје се обратио члановима Форума парламентараца БиХ 1990.

Актуелни члан Предсједништва БиХ сматра да су у БиХ потребни нови талас самопоуздања, повјерења, слоге и међусобног поштовања како би се преузела пуна одговорност за судбину земље.

"Морамо увести БиХ у НАТО и ЕУ. То је историјски задатак ове генерације", поручио је Изетбеговић.

Он је позвао своје колеге да учине све да БиХ не би губила вријеме, а њени грађани били равноправни са осталим грађанима Европе.

"Обезбиједимо трајну стабилност. Унаприједимо земљу кроз неопходне реформе, учинимо је привлачном за инвестиције. Запослимо омладину", сугерисао је Изетбеговић.

Свечаности поводом 1. марта, који се у Федерацији БиХ прославља као дан независности БиХ, присуствовали су чланови Форума парламентараца БиХ 1990 и дио бошњачког политичког врха, али без представника СДП-а.

Истовремено кад у Парламентарној скупштини БиХ, и у згради Оружаних снага БиХ одржана је заједничка свечана сједница Скупштине Кантона Сарајево и Градског вијећа Сарајева.0 КОМЕНТАРА

  1. Srpski narodjeprotiv ulaska BIH u NATO bez njegove saglasnosti i taj mandat da pritupi tom savezu u ime srpskog naroda nema niko.A ti Izetbegovicu o svom trosku mozes salviti svaki dan.Mi srbiihrvati smoprotiv ovakve BIH.Ako imas muda organizuj sada referendum pa ces vidjeti rezultate.Hrvate ste jednom zajebali i nikad vise.

Оставите одговор