Мајер: БиХ не треба специјални представник ЕУ

Европска идеја о потреби именовања новог специјалног представника за БиХ је смијешна и непотребна, јер грађани и политички лидери те земље морају да рјешавају своје проблеме без икаквог туторства, сматра професор вашингтонског Универзитета за националну безбједности и стручњак за Балкан Стивен Мејер. Мејер је за "Вечерње новости" оцијенио да је ОХР остатак прошлости, а да […]

уторак, март 1, 2011 / 14:13

Европска идеја о потреби именовања новог специјалног представника за БиХ је смијешна и непотребна, јер грађани и политички лидери те земље морају да рјешавају своје проблеме без икаквог туторства, сматра професор вашингтонског Универзитета за националну безбједности и стручњак за Балкан Стивен Мејер.

Мејер је за "Вечерње новости" оцијенио да је ОХР остатак прошлости, а да је "готово смијешна" чињеница да ће високи представник ЕУ Кетрин Ештон именовати новог специјалног представника, у ситуацији када сви говоре о неопходности потпуне демократизације друштва у БиХ.

Поводом навода да би нови специјални представник за БиХ могао да задржи "бонска овлашћења", односно да може да смјењује званичнике и намеће законе, Мејер је оцијенио да ће се "сваки покушај кориштења бонских овлаштења завршити катастрофом".

"Наметање рјешења ће увијек бити игнорисано и нови притисак из ЕУ или Вашингтона би само изазвао нестабилност", рекао је Мејер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *