Избори у Естонији

У Естонији се данас одржавају општи избори, на којима ће, како се очекује, влада десног центра освојити нови мандат, пошто је ову балтичку земљу извела из дубоке рецесије. На изборима учествују девет партија и 32 независна кандитата, а 101 посланика бираће више од 900.000 грађана. Резултати анкета су показали да знатну предност има двостраначка коалиција […]

недеља, март 6, 2011 / 10:09

У Естонији се данас одржавају општи избори, на којима ће, како се очекује, влада десног центра освојити нови мандат, пошто је ову балтичку земљу извела из дубоке рецесије.

На изборима учествују девет партија и 32 независна кандитата, а 101 посланика бираће више од 900.000 грађана.

Резултати анкета су показали да знатну предност има двостраначка коалиција премијера Андруса Ансипа у односу на опозицију лијеве оријентације.

Ансип се на положају предсједника владе налази од реконструкције 2005. године, која је услиједила годину дана пошто је ова земља од 1,3 милиона становника постала чланица Европске уније.
У Естонији је на снази велика репресија над руском националном заједницом, којој су након распада Совјетског савеза укинута многа права, као што је оно на конститутивност и кориштење свог језика у институцијама и образовном систему. Не очекује се да ће ови избори донијети промјену по том питању.Оставите одговор