Вукчевић: Не водимо политичке процесе

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је неприхватљиво поимање јавности да је свако хапшење починилаца злочина над Србима политички процес и истакао да се мора добити правосудна истина о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године. Он је рекао да је Тужилаштво Србије за ратне злочине доказало […]

недеља, март 6, 2011 / 10:08

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да је неприхватљиво поимање јавности да је свако хапшење починилаца злочина над Србима политички процес и истакао да се мора добити правосудна истина о злочину над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Он је рекао да је Тужилаштво Србије за ратне злочине доказало да не води политичке процесе и поручио да ће злочинци бити прогањани "ма коју униформу да су имали".

"Босна је у свету приказана као мученик деведесетих, Србија као агресор, и то је политичка слика. Слажем се са /министром унутрашњих послова Ивицом/ Дачићем када каже да је свака осуда било ког Србина нормална и очекивана, а свако хапшење оних који су осумњичени да су над Србима починили злочине политички процес. То је заиста неприхватљиво", рекао је Вукчевић за београдску "Политику".

Он је нагласио да је злочин над војницима у Добровољачкој улици један од највећих из тих несрећних година и да нико за њега још није одговарао.

Вукчевић је рекао да је српско тужилаштво помогло колегама у БиХ, када су тражили да добију изјаве од свједока у Србији, али да је од тада прошло скоро пет година, а још нема правосудне истине о Добровољачкој, која је предмет истраге правосуђа обје земље.

"Ми морамо имати правосудну истину о злочину у Добровољачкој", рекао је Вукчевић.

Он је одбио да коментарише случај "Јована Дивјака", који је по потјерници Србије ухапшен 3. марта у Бечу због оптужбе да је поничнио ратни злочин у Добровољачкој, додавши да ће Тужилаштво изнијети став када добије допис од Министарства правде Србије.

"Овај случај нећу да коментаришем, а са колегом /главни тужиоцем БиХ Милорадом/ Барашином разговарао сам пре два дана. Веома је важно да се потпише споразум о уступању доказа што пре, без обзира на то где ће бити вођен поступак који је под паралелном истрагом", рекао је Вукчевић.0 КОМЕНТАРА

  1. Gospodine Vukcevic, ako i sada u slucaju Divjaka odustanete, kao sto ste uradili za Jurisica, Purde, Ganica i dr., bas cete pokazati da pokrecete politicke procese. Imam utisak da cete slucaj prepustite Tuzilastvu BiH, i pored toga sto je svima poznato da BiH nikad nece osuditi Divjaka, Ganica, Beslagica, Dudakovica, Silajdjica, i niz drugih, a time potvrdjujete stav F BIH -da vodite politicke procese radi pronjene istorije, sto naravno nije tacno.

  2. Gospodine Vukcevic, ako i sada u slucaju Divjaka odustanete, kao sto ste uradili za Jurisica, Purde, Ganica i dr., bas cete pokazati da pokrecete politicke procese. Imam utisak da cete slucaj prepustite Tuzilastvu BiH, i pored toga sto je svima poznato da BiH nikad nece osuditi Divjaka, Ganica, Beslagica, Dudakovica, Silajdjica, i niz drugih, a time potvrdjujete stav F BIH -da vodite politicke procese radi pronjene istorije, sto naravno nije tacno.

  3. ОВАЈ ВУКЧЕВИЋ ЈЕ СРАМОТА ЗА СВАКОГ ЧЛАНА СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ.ТОЛИКО ЈЕ ОГРЕЗАО У ИЗДАЈИ ДА РИЈЕЧИ ЈАДАН И СРАМОТА ДОБИЈАЈУ ПОТПУНО НОВИ СМИСАО СА ЊИМ. ТАКВИ…ЗНА СЕ КАКО ЗАВРШАВАЈУ !!!

Оставите одговор