Тегелтија: Раст прихода за прва два мјесеца

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је у Буџету РС у прва два мјесеца ове године забиљежен тренд раста укупних прихода од девет одсто у односу на исти период прошле године. Тегелтија је нагласио да су индиректни порези расли по стопи од осам одсто, а директни по стопи од 18 одсто. "Наравно […]

недеља, март 6, 2011 / 10:09

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је у Буџету РС у прва два мјесеца ове године забиљежен тренд раста укупних прихода од девет одсто у односу на исти период прошле године.

Тегелтија је нагласио да су индиректни порези расли по стопи од осам одсто, а директни по стопи од 18 одсто. "Наравно да нисмо задовољни овим темпом раста и мислимо да може више", рекао је Тегелтија, додавши да се ефекти пореза и доприноса још не могу осјетити, поготово не у прва два мјесеца.
Он је рекао да и пуњење фондова има тренд раста – Фонд ПИО има раст од 6,5 одсто, здравственог осигурања око 4,5 одсто, Фонда дјечије заштите око 7,8 одсто, док је Завод за запошљавање забиљежио двоцифрен раст. Према његовим ријечима, у наредном периоду новца ће бити онолико колико је потребно за нормално функционисање свих институција у РС, уз све потешкоће у вези са пуњењем буџета и извршавање свих предстојећих обавеза.
Он је навео да је неформирање власти на нивоу Федерације БиХ и БиХ разлог због којег је Влада РС са рачуна посебних намјена крајем јануара узела 60 милиона КМ позајмице, који ће, како је рекао, бити враћени до краја године. Тегелтија је појаснио да се позајмице увијек узимају у тренутку када постоји несклад између прихода и расхода, а то је увијек у првом кварталу када постоје највећи проблеми са становишта пуњења буџета.
"Оно што се дешава у првом кварталу ове године, а што до сада није убичајено, јесте неформирање власти на нивоу ФБиХ и БиХ због чега у наш буџет не можемо да примимо средства која нам припадају по основу средстава међународних финансијских институција. По том основу ми смо требали да примимо око 40 милиона средстава", рекао је Тегелтија за бањалучку Алтернативну телевизију.
Већина земаља у свијету, каже Тегелтија, сусреће се са проблемом краткорочних несклада између прихода и расхода и то се рјешава емисијом трезорских записа односно карткорочних хартија од вриједности. "Влада РС је завршила све потребне припреме и ми ћемо у наредном периоду евентуалне нескладе завршавати на идентичан начин, а тих 60 милиона КМ до краја године биће враћено тамо гдје им је и мјесто", нагласио је Тегелтија.
Министар је рекао да ће Влада РС пружити подршку привредном развоју, а та подршка биће усмјерена кроз инвестиционе циклусе које Влада припрема – инвестиције у области нискоградње и субвенције за подстицање запошљавања. "Влада РС је Привредној комори предложила конкретне мјере подстицаја запошљавања кроз програм субвенција за раднике и кроз субвенције за инвестициона улагања. Сада очекујемо конкретне примједбе и сугестије од Коморе, након чега ћемо обезбиједити средства у буџету као грантове за провођење тих пројеката и сугурни смо да можемо обезбиједити неколико хиљада радних мјеста кроз овај програм", објаснио је Тегелтија.
Говорећи о могућности увођења ниже стопе ПДВ на основне животне намирнице, министар Тегелтија је рекао да је Влада РС спремна да понуди концепт са двије стопе у чему би једна стопа односила на основне животне намирнице што би донокле довело до снижавања њихових цијена.
"Ми смо спремни у РС да имплементирамо ту стопу, али ако буде овако ишао процес формирања власти у БиХ бојим се да то неће бити тако брзо. Реално говорећи, уколико буде одговорности са друге стане, мислим да можемо од 1. јула рачунати на увођење диференциране стопе, јер је у пореским системима уобичајено да се нове стопе уводе или на почетки или средином године. Тај датум би био неки крајњи рок ако желимо постићи било какве ефекте овом стопом", закључио је Тегелтија.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *