Иринеј против новог закона, тврди да врши насиље и над нормама српског књижевног језика

Епископ Иринеј је нагласио да СПЦ не може да прећути да су најстручније националне институције оцијениле да противуставне одредбе Закона о родној равноправности и "родно осјетљивом језику" представљају веома груб облик насиља над српским језиком и његовом књижевно-језичком нормом.

петак, април 21, 2023 / 18:43

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј поручио је данас да Српска православна црква /СПЦ/ и њен вјерни народ неће и не могу одустати од захтјева да противуставни Закон о родној равноправности у Србији буде стављен ван снаге, а да се, ако је потребно, донесе закон који би афирмисао и унапређивао конкретну једнакост мушкараца и жена.

Владика Иринеј је у функцији портпарола СПЦ одбацио оптужбе дијела јавности да се Црква својим мишљењем о противуставном Закону о родној равноправности мијеша у политику, истичући да се СПЦ не би ни оглашавала о овом питању да је приликом инкириминисаних одредаба тог закона узет у обзир став стручњака да је то грубо насиље над српским језиком, саопштено је из Информативне службе СПЦ.

Епископ Иринеј је нагласио да СПЦ не може да прећути да су најстручније националне институције оцијениле да противуставне одредбе Закона о родној равноправности и "родно осјетљивом језику" представљају веома груб облик насиља над српским језиком и његовом књижевно-језичком нормом.

Подсјетивши да је то јединствена оцјена Одбора за стандардизацију српског језика Српске академије наука и уметности, Матице српске, Националног просветног савјета и свих шест србистичких катедри са свих шест државних универзитета у Србији, епископ бачки је истакао да су се стручни људи успротивили да се такве одредбе примијене у школским уџбеницима и настави.

"Међу стручњацима из наведених институција не постоји дилема да ли је Закон противуставан. Пре свега, Устав Републике Србије не познаје категорију рода и родне равноправности него, у члану 15, говори о равноправности жена и мушкараца", указао је владика Иринеј.

Владика Иринеј сматра да само кориштење вишезначне ријечи род отвара низ недоумица о овом противуставном закону, а још више о Националној стратегији за родну равноправност, са акционим планом за њено спровођење за период 2021–2023. године.

Према његовој оцјени, то је класичан тоталитарни документ, који би по ригидности, нетолерантности и примитивном буквализму у литерарном смислу, могао да послужи за инспирацију неком новом /Џорџу/ Орвелу.

"На нивоу политичке праксе /тог документа/ не би се постидели ни реализатори идеја које су се између два светска рата остваривале у појединим европским државама", навео је владика Иринеј.

Епископ бачки је посланике Скупштине Србије позвао да се запитају како је могуће да мишљење и ставови најважнијих научних ауторитета за српски језик у Републици Србији не буде уважено.

"Која и чија политичка воља је меродавнија од њих? Зна ли се уопште чије је мишљење прихваћено када се гласало за овакав закон – закон који врши насиље над српским језиком и над духовношћу српског народа, а као интегрални део пројеката такозване џендер-идеологије и политике врши насиље над етосом и начином живота српског православног народа?", пита владика Иринеј.

Владика Иринеј је закључио да и законодавцима мора да буде јасно да онима који су смислили такве апсурдне одредбе није ни на крај памети добробит Српкиња, њихова равноправност или признавање мјеста у друштву, јер ће, како каже, резултат бити потпуно супротан, уз стварање антагонизама и по овом питању.

Владика Иринеј је поручио да православни хришћани немају ништа против тога да и невладине организације имају право да се у јавности изражавају и боре за своје ставове, али са индигнацијом одбијају њихову нескривену намјеру да то право претворе у монопол, а да свако исказивање хришћанског мишљења о неком важном народном питању називају "малигним утицајем Цркве на државу и друштво" или да иступају са још тежим и ружнијим клеветама.

Владика Иринеј је напоменуо да се Црква никада не залаже за интересе било које политичке странке, нити за своје партикуларне интересе, који би могли да угрозе било чије друге интересе, него увијек и искључиво за опште добро, за заједницу у цјелини.Оставите одговор