Иранска амбасада негира: Измишљају да је Сулејмани ратовао у БиХ

Иранска амбасада у БиХ саопштила је да изражава жаљење због објављивања тих информација и неоснованих оптужби на рачун генерал-пуковника Солејманија. Амбасада Ирана позива медије да се придржавају истинитог информисања и да избјегавају неосноване и тенденциозне инфoрмaције.

четвртак, јануар 16, 2020 / 19:22

У саопштењу се додаје да је принципијелна политика Ирана поштовање међународних закона с једне, и подржавање независности, безбједности и територијалног интегритета БиХ, њених закона и суживота свих њених народа с друге стране, као и рад на билатералним односима у оквиру заједничких интереса народа двије земље.

Вечерње новости објавиле су да је недавно убијени ирански генерал Солејмани учествовао у грађанском рату у БиХ 1993. и 1994. године када се сусрео и са Шефиком Џаферовићем, а да је у мају 1992. године у такозваној Армији БиХ имао 20 специјалаца иранске војске који су нападали српске положаје.

Параобавјештајне чарке

Вечерње нису понудиле ништа од доказа, осим фамозних "дипломатских извора", те ланчаног повезивања спина са подацима попут тога да је Шафик Џаферовић, повезан са одредом Ел Муџахид, наводно састао са Сулејманијем.

Информација о овоме се, заправо појавила на једном хрватском порталоиду, да би била преузета од стране српских медија. Није тешко претпоставити да је у питању лаж, будући да је Сулејмани у вријеме рата био високорангирани официр, кога његова држава не би трошила на рат у страној земљи.

Иран је у почетку рата имао намјеру да кроз помоћ БХ муслиманима направи своју европску базу, уз превођење у шиитски ислам, како су касније тврдили неки "инсајдери" из обавјештајне заједнице Ефбиха. Међутим, завршило се на томе да је прихваћено оружје из Ирана, али је Изетбеговић остао уз Американце, уз чији "амин" је започео рат. Улогу финансијера и логистичара за исламске ратнике преузела је Саудијска Арабија.Оставите одговор