Иран: Ахмадинеџад на суд због нафте

Ирански парламент изгласао је већином гласова одлуку да предсједник Махмуд Ахмадинеџад буде саслушан пред судом због преузимања уносног државног Министарства за нафту. Посланици су били гњевни када је Ахмадинеџад спојио низ министарстава, смјенио министра за нафту и себе поставио на његово мјесто, наводи АП. Тиме је Ахмадинеџад практично дошао и на чело Организације земаља извозника […]

четвртак, јун 2, 2011 / 09:28

Ирански парламент изгласао је већином гласова одлуку да предсједник Махмуд Ахмадинеџад буде саслушан пред судом због преузимања уносног државног Министарства за нафту.

Посланици су били гњевни када је Ахмадинеџад спојио низ министарстава, смјенио министра за нафту и себе поставио на његово мјесто, наводи АП. Тиме је Ахмадинеџад практично дошао и на чело Организације земаља извозника нафте (ОПЕК), с обзиром да Иран ове године предсједава њоме.

Од 290 посланика, 165 је гласало данас да Ахмадинеџад буде изведен пред лице правде, пошто је један парламентарни комитет утврдио да је преузимање министарства нафте било неуставно.

Против је гласао само један посланик, а остали су били или уздржани или одсутни.

„Овај илегални и нагао потез нанеће штету интересима Исламске Републике Иран на глобалном нивоу. Као министар за нафту, Ахмадинеџад је издавао и наставља да издаје наређења која очигледно представљају незаконито мијешање”, наводи се у извештају парламентарног комитета.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор