УН: Гадафи починио ратни злочин против човјечности

НАТО снаге извеле су рано јутрос нове ваздушне ударе на Триполи, док је истражна комисија УН оптужила режим пуковника Моамера Гадафија да је починио ратне злочине против човјечности у сузбијању народног незадовољства у Либији. Шест снажних експлозије одјекнуло је у Триполију тридесет минута након поноћи, док је неколико минута кансије услиједио још неколико експлозија. Претходно […]

четвртак, јун 2, 2011 / 09:29

НАТО снаге извеле су рано јутрос нове ваздушне ударе на Триполи, док је истражна комисија УН оптужила режим пуковника Моамера Гадафија да је починио ратне злочине против човјечности у сузбијању народног незадовољства у Либији.

Шест снажних експлозије одјекнуло је у Триполију тридесет минута након поноћи, док је неколико минута кансије услиједио још неколико експлозија.

Претходно је истражна комисија коју је формирао Савјет за људска права УН саопштила да је регистровано низ озбиљних кршења људских права и међународног хуманитарног права.

"Снаге либијске владе починиле су злочине против човјечности и ратне злочине" закључила је комисија.

У извјештају се помиње претјерана употреба силе против демонстраната у првим данима протеста, што је довело до великог броја погинулих и рањених.

У извјештају је наведено да су либијске снаге одговорне за хапшења, присилне нестанке, недозвољавање пружања медицинске заштите, као и "озбиљне нападе" на медије.

Комисија наводи да су почињена дјела која представљају ратне злочине и то углавном мучење и нехумани и понижавајући облици дјеловања.

Према процјенама из Триполија, Бенгазија и невладине организације комисија сматра да је у насиљу од средине фебруара погинуло од 10 000 до 15 000 људи.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен јуче је саопштио да је одлазак пуковника Гадафија питање времена.

Он је, такође, саопштио да је мисија НАТО у Либији, која је требало да се заврши крајем јуна, продужена за још 90 дана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *