Инвалиди у парку: Чекајући Додоа

Док је већина чекала да види осмијех Кетрин Ештон, Фронтал.РС је посјетио некадашње борце Војске РС, који своја права траже у парку са именом народног хероја. Пишу: С. Маџарић и Ј. Михајловић Јуче је био дан војске РС, а ратне војне инвалиде, који у парку "Младен Стојановић" већ 18-и дан штрајкују глађу, није посјетио нико […]

петак, мај 13, 2011 / 18:28

Док је већина чекала да види осмијех Кетрин Ештон, Фронтал.РС је посјетио некадашње борце Војске РС, који своја права траже у парку са именом народног хероја.

Пишу: С. Маџарић и Ј. Михајловић

Јуче је био дан војске РС, а ратне војне инвалиде, који у парку "Младен Стојановић" већ 18-и дан штрајкују глађу, није посјетио нико од представника власти, нико из борачке организације. А како кажу ови људи, и када дођу то је попут посјете министра Ђокића, само да би се сликали за медије.

"Нисмо се борили за земљу у којој се енормно богати један број људи на рачун осталог становништва. Нека се дозову памети, док не буде касно!"

" Не треба мени ни република ни ништа, ако сам гладан, ако је моја породица гладна, ако је гладан велики број грађана ове земље", порука је ратних војних инвалида који штрајкују глађу недалеко од зграде Владе РС у Бањој Луци.

Након два мјесеца поново су се вратили у парк, због тога што им предсједник РС обећања дата у фебруару није испунио. Један од инвалида у протесту, већ девети пут штрајкује.

Обећање, лудом радовање!

Од синоћ су покренули акцију у којој позивају све оштећене групе грађана: породице погинулих бораца, РВИ, борце РС, студенте, пензионере, и све људе којима су ускраћена њихова права; на „општи отпор против тираније и репресије која се спроводи над грађанима ове земље“, рекао нам је Зоран Колунџија, један од штрајкача.

"У фебруару смо добили обећање од предсједника РС, да ће сви наши захтјеви бити ријешени у року од два мјесеца. Међутим, до тога није дошло и зато смо поново овдје. То је увреда за све нас, за људе који су дали своје најмилије, своје дијелове тијела и своје здравље за нешто што се данас зове Република Српска. Ми одавде нећемо ићи по цијену наших живота", казао нам је Колунџија.

Обећање које предсједник није одржао је требало између осталог да укључи и повећање инвалиднина.

"Зар нога мога пријатеља Ђекић Мирка вриједи 400КМ, да не спомињем људе којима је свакодневно потребна туђа њега да би живјели?! Како да то обезбиједе од ове мизерије коју примају?".

Инвалиди захтијевају и ревизију пословања борачке организације од самог оснивања, као и ревизију свих руководилаца који су прошли кроз ову организацију, чија би сврха требала да буде заштита и борба за права борачке популације но, као и у овом случају, то се не ради на адекватан начин. Смјена руководства БОРС једини је начин да се исправи неправда почињена према многима, став је инвалида.

Један од основних захтијева је да се ова ревизија спроводи, не административно, "по канцеларијама", него по бившим јединицама ВРС.

"Испало је да имамо више бораца него становника, или да поједини доктори који нису ни видјели фронта примају инвалиднине, инвалиди су друге категорије, само да би добили станове. То су резултати административне ревизије.".

Шамар свим борцима

Борачка организација требала би бити носилац ове борбе али, како каже Колунџија, то је данас политичка организација.

"Возе се у аудијима, имају примања од 8000 марака. То је шамар свима нама, нарочито када знамо колики је морталитет међу РВИ и то највећим дијелом што не могу да се лијече на одговарајући начин, немају новца за то лијечење".

Из читаве РС инвалиди имају подршку својих сабораца и грађана али нису имали средстава да обезбиједе њихов долазак.

"Нико се не пита шта све посједује Пантелија Ћургуз и на који начин је дошао до тога. Како тај човјек нас да представља? Ја сам јавно признао да примам двије инвалиднине и захтјевао да се преиспитају они који су то дозволили. Питам се да ли је случајно да су ми истог дана дошла ријешења о укидању обе", нагласио је Колунџија.

Посјетили су их и представници неименоване опозиционе партије, која им је обећала помоћ при прикупљању потписа.

"Рекли смо им да то није никакво сакупљање политичких поена, и да Бог дао да сви на овај начин сакупљају поене у условима у којима смо ја и моји сапатници. Већ два пута смо позивали хитну помоћ, чини ми се да друштво није свјесно озбиљности ситуације у којој се налазимо. Вјероватно су уплашени за своја радна мјеста и примања која имају, а без подршке читавог друштва тешко је успјети.", каже Колунџија.

Шерифе, употријеби овлаштења!

Како је борцима данас да гледају како поједници у више наврата примају ратне одштете, имају по два стана, сједе у управним и надзорним одборима, док њима неко мјерка повреде и даје смијешно мале износе, којима не могу да покрију ни основне трошкове лијечења, питају се РВИ.

Колунџија је подсјетио на сукобе инвалида са полицијом 2008. године, рекао је да жали што се тада није све ријешило, те да нису требали одустати, јер се сада налазе у овој ситуацији. Према његовим ријечима, над њим и његовим саборцима, који се данас налазе у овој ситуацији, од тада се проводе незапамћене репресивне мјере. Смањили су им инвалиднине, константно им умањују права, те им он поручује, нека им врате здравље и дијелове тијела, а они ће се свега одрећи.

Иако су им прве комшије, нико са РТРС их није посјетио, те апелују на грађане да у знак протеста не плаћају претплату.

"То је режимска телевизија и наравно да неће да сијеку грану на којој сједе.". Значајна им је подршка грађана, истиче Колунџија, организација породица погинулих бораца МЗ Обилићево их је посјетила у пар наварата, њихову пуну подршку имају. Једино ријешење виде у предсједнику РС.

"Он је човјек кога се пита све. Он је шериф! Сви су потчињени њему и биће онако како он каже. Док све не буде у писменој форми договорено ми не одустајемо, боримо се за права свих бораца наше земље.", завршио је Колунџија.

Данас кад се одустало од референдума и крупних политичких тема, након Ештонове, можда и ови људи дођу на ред, можда прођу барем упола добро као што је и она прошла.

Обећаше референдум и одусташе, обећаше и инвалидима, а Пантелија се нада још једном одустајању!0 КОМЕНТАРА

 1. Предсједник Додик није испунио дато обећање!? Ма не могу вјеровати!?
  Због оваквих вијести је и измишљен новопропали реферндум. Класични инжињеринг. Један од циљева је и да Додик добије улогу борца и страдалника за Српску.

 2. Лијепо од Фронтала да је омогућио и обичном народу, борцима, инвалидима да искажу свој став, мада сматрам да се ови момци узалуд надају подршци било кога у РС. Можда ће понеко доћи и потапшати по рамену, али ништа више од тога.

  prijedor, 14.05.2011. 21:15:45

  А је ли на наруквици угравирано „Панте“ или „Милорад“? Као они хармоникаши, који су осамдесетих пратили естрадне појаве. Главне форе су биле наруквица и заношење десним раменом. http://www.youtube.com/watch?v=hRMAmFR46R0&feature=related

 3. Двоструке инвалиднине? То и јесте један од разлога због којег се све ово дешава. Двоструке инвалиднине (због таквих већина других испашта), корумпирани љекари који су наплаћивали своју „услугу“ око налаза и мишљења, борци и породице погинулих који се нису борили за своја права до 5 до 12…

  Подржавам штрајк ових људи и нека истрају у томе! Срамота је да им се нико није обратио за сво ово вријеме, али ми смета што су се огласили када су им укинули ДВОСТРУКЕ ИНВАЛИДНИНЕ.

 4. Хмм..а као нешто би било боље, да су на добром гласу? Јел то неки критериј? Људи се свјесно излажу суду јавности, и они и њихове породице, ако нема нико разумнији да са њима преговара, онда их треба каменовати погрдним ријечима оних завидних, нек комшији цркне крава, из Дервенте!?
  Зашто се они крију иза зида ћутања, а тек ће се огласити ако ови добију нешто од свог бунта!? цинично..

  Зашто се ова власт бламира на тако баналним питањима? зато што су у прљавом дилу са ћургузом, који ће трајати до последњег борца или РВИ!

Оставите одговор