На хиљаде избјеглица из Либије – утопљено

Високи комесерајат Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) потврдио је данас да је око 1.200 избјеглица које су у марту и априлу напустиле Либију утопило у Средоземном мору. „Око 12.000 особа је досад стигло у Италију или на Малту, док ми вјерујемо да се око 1.200 избјеглица удавило у Медитерану или су нестале”, изјавила је представник […]

петак, мај 13, 2011 / 18:22

Високи комесерајат Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) потврдио је данас да је око 1.200 избјеглица које су у марту и априлу напустиле Либију утопило у Средоземном мору.

„Око 12.000 особа је досад стигло у Италију или на Малту, док ми вјерујемо да се око 1.200 избјеглица удавило у Медитерану или су нестале”, изјавила је представник за медије УНХЦР Мелиса Флеминг, преноси агенција Франс прес.

У Средоземном мору се последњих дана одвија својеврсна драма. Избјеглице са којима су разговарали представници Високог комесаријата УН тврде да су многи емигранти из сјеверне Африке страдали у водама Медитерана, или од исцрпљености, глади или жеђи.

Они тврде војни бродови који крстаре тим водама по правилу одбијају да помогну људима који умиру без хране и воде у малим и пренатрпаним бродовима, у покушају да се докопају западне Европе.

„Према казивању избјеглица, када су остали без воде људи су били присиљени да пију морску воду или сопствени урин, да једу пасту за зубе”, преноси њихове ријечи портпарол Комесаријата за избјеглице.

У УНХЦР кажу да још немају довољно података о томе чији су бродови који одбијају да помогну избјеглицама у Медитерану и истичу да ће те случајеве испитати.

После немира у Тунису и Либији многи грађани покушавају да напусте те земље и спас покушавају да нађу у западној Европи. На удару су се од првог дана нашле земље на југу континента – Италија, Француска, Малта и Грчка, које од раније имају проблеме са избјеглицама које годинама илегално стижу са Блиског истока и из Африке, као и из Авганистана и Пакистана.

У Атини, која је дуже вријеме на удару азиланата, кажу да чине све што је у њиховој моћи да изађу у сусрет тим људима и позивају Европску унију да им помогне пошто је то заједнички проблем.

Хуманитарне организације позвале су у сриједу НАТО и Европску унију да интервенишу и успоставе ефикасније механизме за спасавање имиграната који бјеже из Либије преко Средоземног мора.

Високи комесаријат Уједињених нација за избјеглице и Међународна организација за миграције (ИОМ) саопштили су да сви бродови у овим водама морају да обрате пажњу на бродове претрпане имигрантима и хитно обавијесте о томе уколико је неки од њих у невољи.

„Веома смо забринути због онога што се догађа на Средоземном мору, гдје се, како сазнајемо, удавио велики број људи због превртања бродова. Позивамо европске државе да хитно успоставе поузданије и ефикасније механизме за спасавање на мору”, казала је Флеминг. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *