Инцко: Реакција на референдум мора бити јединствена и одлучна

Одговор међународне заједнице на одлуку Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума мора бити одлучан и јединствен, изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко током сусрета са замјеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом у Вашингтону. Инцко је рекао да овај потез представља пријетњу темељима на којима почива мир у БиХ у протеклих 15 година, […]

четвртак, мај 12, 2011 / 08:25

Одговор међународне заједнице на одлуку Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума мора бити одлучан и јединствен, изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко током сусрета са замјеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом у Вашингтону.

Инцко је рекао да овај потез представља пријетњу темељима на којима почива мир у БиХ у протеклих 15 година, понављајући да је држава суочена са најозбиљнијим пријетњама Дејтонском мировном споразуму од када је потписан 1995. године, саопштено је из ОХР-а.

Према његовим ријечима, Устав БиХ, који је такође и Анекс четири – Дејтонског споразума, не дозвољава ниједном од ентитета у БиХ да одбацују надлежност државне институције.

"Политичари у РС то знају и требају знати да је подривање Мировног споразума опасна политичка авантура – и то авантура која може имати непредвидиве посљедице", упозорио је Инцко.

Он је додао да ће рано тестирање Службе за спољне послове ЕУ бити заједнички одговор на новонасталу ситуацију.

"На тренутни развој ситуације не треба гледати као на краткорочну кризу, него као на кулминацију несретних догађаја у неколико посљедњих година, што указује на потребу континуираног међународног присуства у БиХ. Потреба за међународним присуством са извршним овлаштењима попут оних које имају ОХР и ЕУФОР је евидентна", навео је Инцко.

Он је оцијенио да БиХ још није постигла политичку стабилност која јој је потребна да даље настави самостално.

Инцко је додао да међународна заједница треба да сачува довољно инструмената да спријечи покушаје поништавања ранијих постигнућа у изградњи државе и стварања нестабилности, што би могло имати негативне посљедице за цијели регион.

"У протеклим годинама, суверенитет, територијални интегритет и функционалност БиХ стално су били предмет све већег оспоравања. Сада, седам мјесеци након избора, још нема изгледа за формирање нове власти на државном нивоу, а процес евроатлантских интеграција је заустављен", рекао је Инцко.

Високи представник захвалио је Стајнбергу за снажан и конструктиван ангажман САД у БиХ, укључујући и њихову суштинску улогу у Савјету за провођење мира.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да ће поништити одлуку о референдуму ако то не учини Народна скупштина РС.Оставите одговор