Ахметовић: БиХ поштује стандарде безвизног режима

БиХ не мора бринути за будућност безвизног режима, изјавио је Срни министар безбједности БиХ Садик Ахметовић након данашњег састанка тимова ЕУ и БиХ за мониторинг безвизног режима. Тимови су констатовали да БиХ нема проблема у поштивању стандарда безвизног режима и док буде тако њени грађани моћи ће слободно да путују у земље шенгенског уговора. Такође […]

четвртак, мај 12, 2011 / 07:52

БиХ не мора бринути за будућност безвизног режима, изјавио је Срни министар безбједности БиХ Садик Ахметовић након данашњег састанка тимова ЕУ и БиХ за мониторинг безвизног режима.

Тимови су констатовали да БиХ нема проблема у поштивању стандарда безвизног режима и док буде тако њени грађани моћи ће слободно да путују у земље шенгенског уговора. Такође је констатовано да је број илегалних миграната из БиХ мањи него када су грађани БиХ морали да ваде визе за улазак у земље ЕУ, као и Норвешку, Швајцарску и Исланд.

Ахметовић, који предводи мониторинг тим БиХ, рекао је да се показало да БиХ задовољава у свим тачкама и док је тако не мора бринути.

"Данас смо поднијели извјештај о искуствима након увођења безвизног режима за БиХ, и то према мапи пута, прелазећи тачку по тачку. И ми и Европска комисија веома смо задовољни састанком. Право је освјежење и њима у Бриселу и нама да нешто функционише, да постоји подручје гдје показујемо да знамо бити одговорни. То је важно, јер је безвизни режим веома важно европско питање", нагласио је Ахметовић.

Одговарајући на питање како БиХ стоји са проблемом лажних азиланата који Србији и Македонији стварају потешкоће у испуњавању стандарда безвизног режима, јер се број миграната, поријеклом из тих земаља, који улазе у ЕУ јако повећао, Ахметовић је рекао да је број азиланата из БиХ незнатан.

"Ако упоредимо број азиланата по мјесецима, он је чак мањи откад су укинуте визе него што је био док су грађани БиХ морали имати визе", додао је Ахметовић.

Савјет ЕУ одлучио је 8. новембра прошле године да укине визе грађанима БиХ и Албаније. Одлука о укидању виза донесена је једногласно на састанку министара унутрашњих послова 27 земаља чланица ЕУ.

До одлуке о слободном путовању грађана кроз земље шенгена власти у БиХ морале су да испуне 174 техничка услова, од којих је најважнији увођење биометријских пасоша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *