Инцко: Jaче присуство ЕУ рјешава политичке проблеме?

САРАЈЕВО – Европска унија, тренутно под предсједавањем Мађарске, може помоћи БиХ да превазиђе политички застој и да се врати на пут који води ка Унији, рекао је данас у Будимпешти високи представник у БиХ Валентин Инцко. Инцко је током сусрета са мађарским министром иностраних послова Јаношем Мартоњијем нагласио да ојачано присуство ЕУ, које се тренутно […]

уторак, април 12, 2011 / 07:15

САРАЈЕВО – Европска унија, тренутно под предсједавањем Мађарске, може помоћи БиХ да превазиђе политички застој и да се врати на пут који води ка Унији, рекао је данас у Будимпешти високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Инцко је током сусрета са мађарским министром иностраних послова Јаношем Мартоњијем нагласио да ојачано присуство ЕУ, које се тренутно припрема, представља правовремен приступ Уније у превазилажењу потпуног политичког застоја у БиХ и упозорио да неуспјех у формирању власти на државном нивоу више од шест мјесеци након општих избора угрожава материјалну добробит грађана БиХ.

Инцко је данас одржао и уводни говор на мађарском Институту за спољну политику током којег је рекао да нова политика ЕУ у БиХ "узима у обзир посебне изазове са којима се суочава земља", саопштено је из ОХР-а.

Он је нагласио да ће Канцеларија ЕУ имати инструменте посебно прилагођене да спријече "политичку опструкцију."

"Усредсређеним и одлучним ангажманом Уније можемо помоћи људима БиХ да изађу из ограничења постојећих политичких система како би завршили пуну интеграцију земље у ЕУ", истакао је Инцко.

Високи представник рекао је да мађарско предсједавање може имати значајну улогу како би се осигурало да велики број бирача који желе напредак у БиХ добију подршку и охрабрење које заслужују.

Инцко се у Будимпешти састао и са турским министром иностраних послова Ахметом Давутоглуом.Оставите одговор