Цркавица: Директори раде за 3000 и 2500 КМ

Сви директори запослени у области просвјете и културе Републике Српске потписали су нове менаџерске уговоре о платама и тако испоштовали закључак Владе РС да плата, заједно са регресом, топлим оброком, зимницом и осталим примањима по основу радног односа, не могу бити веће од 3.000 КМ за директоре, и 2.500 КМ за извршне директоре у јавним […]

уторак, 12 априла, 2011 / 07:30

Сви директори запослени у области просвјете и културе Републике Српске потписали су нове менаџерске уговоре о платама и тако испоштовали закључак Владе РС да плата, заједно са регресом, топлим оброком, зимницом и осталим примањима по основу радног односа, не могу бити веће од 3.000 КМ за директоре, и 2.500 КМ за извршне директоре у јавним предузећима.

Према информацијама које су достављене ресорним министарствима, нове угоре о раду потписали су и директори Инвестиционо-развојне банке РС, Гарантног фонда РС, Друштва за управљање пензијским резервним фондом, Фонда за заштиту животне средине РС, Фонда ПИО РС, Завода за запошљавање РС и Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС.

На смањене плате до 3.000 КМ, односно 2.500 КМ, пристали су и директори јавних предузећа "Шуме РС" АД Соколац, "Противградна превентива РС" АД Градишка, те Јавне установе Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" Бања Лука.

Према подацима Министарства финасија РС, у току су разговори са директорима Агенције за осигурање, Агенције за банкарство и Комисије за хартије од вриједности око тумачења предметног закључка Владе РС од 3. марта да ли се то односи и на њих с обзиром на специфичан посао који обављају.

Из Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС наводе да директори Агенције за мирно рјешавање радних спорова, Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида РС, Дома пензионера Требиње, Дома пензионера Бањалука имају примања испод лимита утврђеног закључком Владе.

Влада Републике Српске утврдила је 3. марта приједлог уговора о раду између послодавца и директора јавних предузећа и извршних директора у тим предузећима, којим је, између осталог, регулисано да плата заједно са регресом, топлим оброком, зимницом и осталим примањима по основу радног односа не може бити у износу већем од 3.000 КМ за директоре и у износу већем од 2.500 КМ за извршне директоре, увећана за 0,5 одсто за сваку навршену годину радног стажа и припадајуће порезе и доприносе.

Закључком су обавезани представници државног капитала и надзорних одбора у јавним предузећима да у року од 30 дана од дана доношења овог закључка, а уз предходне консултације са Владом, понуде на потпис директорима и извршним директорима јавних предузећа предметне уговоре у складу са приједлогом уговора о раду који ће им доставити Влада, те да о реализацији овог закључка информишу Владу путем надлежног министарства.0 КОМЕНТАРА

 1. Baš mi je žao ovih ljudi.Dokle će naša vlada da nanosi ljudima nepravdu?Šta bi naša preduzeća bez ovako sposobnih direktora?
  Ima li koje preduzeće u RS da nije u debelom minusu? Nema! A, možemo zamisliti kakvi bi bili gubici u željeznici, šumama rs, elektroprivredi, školstvu ,zdravstvu, penznzionom i drugim fondovima da nemamo ovako sposobne direktore.Penzioneri, nezaposlenii drugi besposličari mogu do mile volje da se izležavaju dokle hoće, da idu gdje hoće i kada hoće, da igraju šah po parkovima i uživaju u svim blagodetima ovog nam života, dok direktori crnče i prebijaju se po autima .Kada ste vidjeli kojeg direktora na biciklu, u šetnji? nikada.Nemaju oni vremena za to!
  Misle gdje i kako dići kredit, kako napraviti puteve, brze pruge, aerodrome, kako obezbijediti redovne tzv penzije…
  Teško njima sa ovako bezobraznim narodom!

 2. Која је ово зајебанција!
  Па да свим директорима јавних предузећа оставе нуле на платним листама гарантујем да ни један не би дао своје столице сем оних „меких“!
  Већ и птице на гранама знају да они и тако и тако не раде за плате.
  Има ту нешто што се зове ИМТ (имал мене туј)! А ИМТ иде и до 20% само да „регуларно“ добијете било какав посао.
  Једино кад су уговори преко 5 милиона е ту немају шта да траже, јер на тај ИМТ искључиво право полаже велики Блек!
  Срам нек је свих који су их својим гласовима довели на власт!

  x-(x-(x-(

Оставите одговор