Хрватски цариници одузели бурме српским држављанима

Вјереницима Велимиру Стојановићу и Марији Ђембер, српским држављанима, заплијењене су бурме на уласку у Хрватску, за које су имали рачуне. Стојановић и Ђембарова, која је у седмом мјесецу трудноће и носи близанце, кренули су из Њемачке на вјенчање у Србију. Хрватски цариници су их задржали четири часа на граници и одузели им бурме, јер их, […]

недеља, јул 17, 2011 / 11:30

Вјереницима Велимиру Стојановићу и Марији Ђембер, српским држављанима, заплијењене су бурме на уласку у Хрватску, за које су имали рачуне.

Стојановић и Ђембарова, која је у седмом мјесецу трудноће и носи близанце, кренули су из Њемачке на вјенчање у Србију.

Хрватски цариници су их задржали четири часа на граници и одузели им бурме, јер их, како им је речено, нису пријавили. Три дана касније, бурме, које су плаћене 3.340 евра, морали су да откупе од Хрватске за 3.000 евра.

"Бурме одузимају на основу тога што имам легално рачун да сам бурме платио у Немачкој. Цариник је рекао да кад не бих имао тај рачун не би било проблема", рекао је Велимир Стојановић за Радио-телевизију Србије.

Из Управе царине Хрватске тврде да је све учињено по закону.

Док су били на граници, будући брачни пар није успио да ступи у контакт са српским конзулатом у Загребу, јер се нико није јављао. Контакт са амбасадом успоставили су тек сљедећег дана.

"Наша амбасада је обећала да ће се постарати, да ћу добити све назад, да то није законски, али то нису урадили, јер су рекли да нису у могућности", рекао је Стојановић.

Из Министарства спољних послова Србије рекли су да прате случај српских држављана.Оставите одговор