Хонг Конг: Протести збох скупих некретнина

Десетине хиљада људи протестовале су јуче на улицама Хонг Конга због високих цијена некретнина и владине политике, на маршу којим је обиљежена 14. годишњица повратка ове бивше британске колоније под кинеску управу. Грађани су дували у пиштаљке, ударали у бубњеве и лупали металним посуђем како би изразили своје незадовољство. Многи су узвикивали пароле против бизнисмена […]

субота, јул 2, 2011 / 08:44

Десетине хиљада људи протестовале су јуче на улицама Хонг Конга због високих цијена некретнина и владине политике, на маршу којим је обиљежена 14. годишњица повратка ове бивше британске колоније под кинеску управу.

Грађани су дували у пиштаљке, ударали у бубњеве и лупали металним посуђем како би изразили своје незадовољство.

Многи су узвикивали пароле против бизнисмена који контролишу тржиште некретнина и позивали на оставку Доналда Цанга, шефа администрације Хонг Конга.

Хонг Конг је послије повратка под кинеску управу 1. јула 1997. године углавном задржао грађанске слободе из западног система, укључујући слободу штампе и право на одржавање јавних протеста, али његови становници и даље не могу да директно бирају главног градског руководиоца и одређен број посланика локалне скупштине.

Неколико стотина демонстраната пробило је полицијски кордон и одржало миран протест испред зграде парламента, а стотине људи сједиле су на главном путу. Полиција их је онемогућила да стигну до саме зграде.Оставите одговор