Хојер: Србија мора да развија добросусједске односе

Државни министар у Министарству иностраних послова Њемачке Вернер Хојер рекао је у Београду да су границе на Балкану реалност коју нико не треба да доводи у питање и да је признавање територијалног интегритета свих сусједних држава један од предуслова за ширење ЕУ. "Што се тиче проширења ЕУ, предуслов је да се признаје територијални интегритет сусједних […]

уторак, јун 14, 2011 / 18:39

Државни министар у Министарству иностраних послова Њемачке Вернер Хојер рекао је у Београду да су границе на Балкану реалност коју нико не треба да доводи у питање и да је признавање територијалног интегритета свих сусједних држава један од предуслова за ширење ЕУ.

"Што се тиче проширења ЕУ, предуслов је да се признаје територијални интегритет сусједних држава и то свих сусједних држава. Полазимо од тога да су границе на Балкану повучене и да је то реалност коју нико не треба да доведи у питање", рекао је Хојер новинарима, послије разговора са потпредсједником српске Владе Божидаром Ђелићем.

Хојер је истакао да Њемачка подржава европску перспективу Србије, али је нагласио да Србија мора да развија добросусједске односе.

Он је изразио задовољство због хапшења генерала Ратка Младића и његовог изручења Хашком трибуналу, оцјењујући да је тиме Србија дала јасан сигнал и потврдила свој пут ка ЕУ, додајући да је свјестан да то није био лак корак.

Хојер је рекао да на путу ка ЕУ нема уступака и да Србија има обавезу даље сарадње са Хашким трибуналом и потребу за даљим дијалогом са Косовом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор