Хирошима као примјер америчке правде: 210.000 убијених мушкараца, жена и дјеце у три дана – није геноцид?

Хирошима је данас обиљежила 74. годишњицу америчког напада атомском бомбом на тај град 1945. године, када је страдало више од 140.000 људи.

уторак, август 6, 2019 / 14:28

Градоначелник Казуми Матсуи изразио је забринутост због растуће егоцентричности у свјетској политици и позвао лидере да очувају свијет без атомског наоружања.

"Широм свијета данас видимо раст егоцентричног национализма, тензије појачане међународним искључивањима и ривалством и застој у нуклеарном разоружавању", навео је Матсуи у својој мировној декларацији.

Он је позвао млађе генерације да никада не одбаце атомска бомбардовања и рат као пуке догађаје у историји и позвао свјетске лидере да посјете Хирошиму и упознају се са оним што се ту догодило.

Матсуи је захтијевао од јапанске владе да више заступа интересе преживјелих и да потпише споразум о забрани атомског наоружања.

Премијер Шинзо Абе рекао је да су све израженије разлике између нуклеарних и ненуклеарних држава.

"Јапан жели да служи као мост између нуклеарних и ненуклеарних држава и стрпљиво покушава да их убиједи да сарађују и воде дијалог", рекао је Абе у свом обраћању на церемонији. Он је обећао је да ће одржати јапанске принципе без нуклеарне енергије, али није обећао потписивање споразума.

У америчком нападу на Хирошиму 6. августа 1945. године погинуло је више од 140.000 људи. Бомба бачена три дана касније на Нагасаки убила је још 70.000 прије него што је предајом Јапана завршен Други свјетски рат.Оставите одговор