Хипо Алпе Адриа проглашена најуспјешнијом банком у Српској

Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бања Лука проглашена је најуспјешнијом банком на тржишту Републике Српске у 2011. години, саопштила је Привредна комора Републике Српске на синоћњој завршеној традиционалној свечаности организованој у Банском двору поводом избора најуспјешнијих привредних субјеката у Републици Српској. Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бања Лука остварила је импресивне финансијске резултате на тржишту Републике Српске у 2011. […]

четвртак, март 29, 2012 / 08:51

Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бања Лука проглашена је најуспјешнијом банком на тржишту Републике Српске у 2011. години, саопштила је Привредна комора Републике Српске на синоћњој завршеној традиционалној свечаности организованој у Банском двору поводом избора најуспјешнијих привредних субјеката у Републици Српској.

Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бања Лука остварила је импресивне финансијске резултате на тржишту Републике Српске у 2011. години и постала лидер у свих пет кључних банкарских категорија: активи, депозитима, кредитима, добити и укупном капиталу.

Хипо банка је у прошлој години на тржишту Републике Српске одобрила око 230 милиона КМ нових кредита, што је за близу 50 одсто више него у 2010. години, чиме је потврдила улогу системски најзначајније банке за Републику Српску и у временима глобалне кризе. Такође, како би што квалитетније одговорила захтјевима грађана, привреде и јавног сектора, Хипо банка је прошле године основала и лизинг друштво, Хипо Алпе-Адриа-Лисинг доо Бања Лука, које је једино лизинг друштво са сједиштем у РС.

Укупни депозити Хипо банке су преко једне милијарде КМ, док је укупни капитал износио 234 милиона КМ, а адекватност капитала високих 16,4 одсто.

“Најбоља награда коју једна банка може да добије јесте награда коју даје Привредна комора, ћиме се потврђује да смо свој капитал подредили домаћем тржишту и развоју домаће економије. Уједно, награда долази у правом тренутку када наша банка обиљежава јубилеј, десетогодишњицу присутности на тржишту Републике Српске.”, изјавио је Горан Бабић, извршни директор Хипо Алпе-Адриа-Банк а.д. Бања Лука.

Од 2002. године, када је Хипо банка дошла на домаће тржиште, па до данас, ова банка је одобрила преко 2,6 милијарди КМ кредита за становништво и привреду те у року од десет година постала највећом и најпрофитабилнијом банком у РС, и једном од водећих банака на нивоу Босне Херцеговине. У поменутом периоду Хипо банка је исплатила 122 милиона КМ камате на штедњу и депозите грађанима, привреди и јавном сектору Републике Српске, што је додатна потврда њеног стратешког значаја за економију РС. Такође, упоредо са пословним успјесима Хипо банка је била пионир промоције друштвено-одговорног пословања донирајући преко пола милиона КМ финансијских средстава институцијама и удружењима које воде рачуна о васпитно-образовном развоју дјеце и њиховој здравственој и социјалној заштити.

“Заједно са преко 200 хиљада наших клијената створили смо једну од најважнијих компанија у Републици Српској. Наш циљ је постати најуспјешнијом финансијском институцијом у БиХ те наставити дијелити свој успјех са грађанима локалних заједница у којима послујемо. И ове године планирамо да донирамо значајна средства и да помогнемо многим институцијама и удружењима грађана, те на пригодан начин обиљежимо десет година нашег пословања.”, закључио је Бабић.Оставите одговор