Хиљаде Јапанаца протестује против нуклеарне енергије

Хиљаде људи окупило се данас у Токију захтијевајући да се одустане од нуклеарне енергије док се земља бори са посљедицама нуклеарне кризе коју су изазвали разорни земљотрес и цунами 11. марта. Студенти, чланови радничких синдиката и родитељи са дјецом марширали су кроз токијски кварт Шибуја уз звуке музике носећи заставе и транспаренте на којима је […]

субота, мај 7, 2011 / 19:51

Хиљаде људи окупило се данас у Токију захтијевајући да се одустане од нуклеарне енергије док се земља бори са посљедицама нуклеарне кризе коју су изазвали разорни земљотрес и цунами 11. марта.

Студенти, чланови радничких синдиката и родитељи са дјецом марширали су кроз токијски кварт Шибуја уз звуке музике носећи заставе и транспаренте на којима је писало "Затворите све нуклеарке одмах" и "Да се не понови Фукушима".

На транспарентима су се могли видјети и натписи као што су "Нуклеарна енергија је застарјела" и "Желимо промјену енергетске политике".

Организатори очекују да ће се на скупу, на који су људи позвани путем друштвених мрежа, окупити око 15.000 људи.

Десетине хиљада људи евакуисано је из области око нуклеарке Фукушима на сјевероистоку земље након што је радијација исцурила у ваздух, тло и море.

Протести су организовани дан пошто је премијер Наото Кан позвао да се заустави рад нуклеарне електране Хамаока, 200 километара југозападно од Токија, која се налази у близини пресјека тектонских плоча чије би помјерање могло да доведе до нове катастрофе.

Сеизмолози одавно упозоравају да ће се у региону Токаи, гдје се налази ово постројење, догодити снажан земљотрес, док активисти који се противе производњи нуклеарне енергије тврде да је, због сеизмички нестабилног тла на којем се налази, Хамаока најопасније нуклеарно постројење у Јапану.

У овој земљи трећина енергетских ресурса обезбјеђује се из нуклеарних електрана.

Владајућа Демократска странка Јапана рекла је да ће испитати енергетску политику владе након кризе настале у нуклеарној електрани Фукушима, али је нагласила да неће одустати од нуклеарне енергије.Оставите одговор